Професионалният състезател по голф Фил Микелсън е направил залози за общо над 1 млрд. долара на американски футбол, баскетбол и бейзбол през последните три десетилетия, се твърди в нова книга, която предстои да излезе на пазара по-късно през този месец.

Професионалният комарджия и бизнесмен от Лас Вегас Бил Уолтърс твърди в своята книга “Gambler: Secrets from a Life of Risk,” че Микелсън е направил хиляди залози при него.

Уолтърс казва, че Микелсън му споделил, че има две офшорни сметки и лимит от 400 000 долара за залагания на колежански мачове и 400 000 долара за мачове от НФЛ.

Той също така твърди, че в периода 2010 – 2104 г. Микелсън е заложил 1115 пъти 110 000 долара, за да спечели 100 000, а в други 858 случая е заложил 220 000 долара, за да спечели 200 000 долара. Само тези залози са на обща стойност над 311 млн. долара.

Само през 2011 г. Микелсън е направил 3 154 залога, а на 22 юни същата година той е заложил 43 пъти на бейзболни мачове, от които е загубил 143 500 долара.

“Въз основа на нашите отношения и на неща, които научих от други хора, загубите от хазарт на Фил не са 40 млн. долара, както се говореше преди, а много по-близо до 100 млн. долара. Всичко на всичко той е заложил над 1 млрд. долара през последните три десетилетия,” пише Уолтърс.

“Единственият човек, за когото знам че е залагал по-големи суми, съм аз”, пише още Уолтърс в книгата си.

Уолтърс е считан за един от успелите професионални комарджии, като редица компаниите за спортни залагания дори въвеждат ограничения на сумите, които той може да залага при тях. Той също така бе осъден на пет години затвор за търговия с вътрешна информация през 2017 г. Микелсън също бе част от делото за търговия с вътрешна информация. Срещу него не бяха повдигнати обвинения, но той се съгласи да върне близо 1 млн. долара, спечелени от съвет за покупка на акции, получен от Уолтърс.

Уолтърс казва, че се запознава с Микелсън на турнира по голф в Пебъл Бийч през 2006 г., а двамата започват да залагат заедно две години по-късно.

В книгата Уолтърс твърди, че Микелсън дори го помолил да заложи от негово име на отборния голф турнир Райдър Къп през 2012 г. Микелсън, който участвал в турнира от отбора на САЩ, поискал от него да заложи 400 000 долара за победа на американците, но Уолтърс отказал да изпълни молбата му. Състезателите от PGA нямат право да залагат на състезание от тура.

Микелсън е известен със страстта си към спортните залагания. Съдебни документи разкриват, че през 2015 г. той прехвърля близо 3 млн. долара на “незаконна схема за залагания”, а през 2007 г. Detroit News информира, че голфърът има връзка с предполагаем мафиотски букмейкър.

В интервю за Sports Illustrated през миналата година, Микелсън бе запитан относно спекулациите, че има финансови проблеми. “Увлечението ми по спортните залагания стигна до етап, в който бе безразсъдно и срамно. Трябваше да обърна внимание на този проблем”, заяви Микелсън.

Той бе един от първите професионални голфъри, които напуснаха PGA в посока LIV Golf през миналата година. На Микелсън са били предложени около 200 млн. долара, за да се присъедини към финансираната от Саудитска Арабия лига, според Брентли Ромайн от Golf Channel. PGA Tour, DP World Tour и LIV Golf постигнаха историческо споразумение за сливане по-рано през годината.

По-голяма част от спортните залози на Микелсън са направени преди лятото на 2018 г., когато Върховният съд на САЩ вдигна забраната за спортни залози в САЩ, позволявайки на отделните щати да изработват собствено законодателство за легализиране на хазарта.

Към юни тази година 34 американски щата позволяват някаква форма на законни спортни залагания.