Рекордните горещини в САЩ през това лято доведоха до eкологични последици - от изсветляване кораловите рифове във Флорида до паднали кактуси в Аризона.

Тези събития обаче са част от една по-мащабна тенденция при природните чудеса, които намаляват или дори са изложени на риска да изчезнат на фона на променящия се климат, който води със себе си повече горещи вълни, суша и горски пожари.

Някои природни чудеса в САЩ са изложени на по-голяма опасност от изчезване от други, като изброените по-долу биха могли да изчезнат без своевременна намеса. За радост много от тях са защитени и все още могат да бъдат посещавани отговорно.

Кактусите сагуаро в Аризона

Кактусите сагуаро са емблематични за американския Запад, но горещините това лято показаха какво би могло да им се случи, ако температурите продължат да се покачват и сушата продължи.

Кактуси сагуаро падат и умират в Аризона това лято на фона на рекордните горещини. Кактусите, които обикновено растат на височина до 12 метра и живеят по над 150 години, са еволюирали така че да издържат на високите температури, но продължителните горещни и липсата на вода могат да ги убият.

Кактусите сагуаро растат основно в пустинята Сонора, най-вече в южните части на щата Аризона и в северозападната част на Мексико. Националният парк Сагуаро, който се намира на северозапад от град Тусон, е идеално място човек да види извисяващите се кактуси дълголетници.

Кораловите рифове на Флорида

Изследователи от южна Флорида работят по спасяването на кораловите рифове това лято след като високите температури затоплиха значително океанската вода. Учените дори премахват някои коралови видове и ги поставят в резервоари на земята в отчаян опит да ги спасят.

Въпреки това, големи части от рифовете за изсветлели или измрели напълно. Проблемът обаче не е само в горещите вълни това лято. От края на 70-те години кораловото покритие във Флорида Кийс е паднало на 90%, според NOAA.

Рифовата система на Флорида, която се простира на около 560 км. е единственият жив коралов риф в континенталната част на САЩ. Гмуркането с шнорхел или акваланг е страхотен начин тези рифове да бъдат разгледани отблизо.

Дърветата Джошуа в Калифорния

Това лято вече създаде проблеми на дърветата Джошуа в южна Калифорния, които традиционно доживяват и до 150 години.

През миналата седмица най-големият горски пожар в щата досега стигна и до горичките с дървета Джошуа в пустинята Мохаве. Според Коуди Ханфорд, изпълнителен директор на Mojave Desert Land Trust милиони дървета Джошуа може да са засегнати.

Дърветата Джошуа растат основно в пустинята Мохаве. Националният резерват Мохаве отчита зачестяване на пожарите през последното десетилетие, според информационната система Inciweb.

Националният парк Дървото на Джошуа е едно от най-добрите места където те могат да бъдат видени. Той се намира на около 200 км. източно от Лос Анджелис.

Ледниците в щатите Монтана или Вашингтон

Най-голяма концентрация на ледници в САЩ има в Националния парк Норд Каскейдс в щата Вашингтон и в Националния парк Глейсиър в щата Монтана.

Те обаче изчезват и в двата национални парка. В периода 1966 – 2015 г. всеки ледник в Глейсиър се е свил, някои с над 80%, а други може и да са изчезнали.

Местните власти казват, че усилията за забавяне на глобалното затопляне може да не са достатъчни за спасяването на ледниците в Националния парк Глейсиър, но засега не е ясно колко време им остава.

Ледниците могат да бъдат разгледани на около 160 км. северизточно от град Сиатъл.

Гигантските секвои в Калифорния

Гигантските секвои, които са най-големите дървета в света, растат единствено по западните склонове на планината Сиера Невада в Калифорния. Височината на някои секвои надхвърля 90 метра, а диаметърът им е над 9 метра. Те също така могат да живеят по над 3 000 години.

Тези гиганти обаче са изложени на риск, като в планините Сиера остават само 73 гори с гигантски секвои. Унищожението на дърветата, както и климатичната криза и горските пожари оказват своето влияние.

Шест пожара в периода 2015 - 2021 г. изгарят 85% от цялата площ на горите с гигантски секвои, което води до безпрецедентни загуби. През 2020 г. само един пожар убива 10 600 дървета.

Човек може да се разходи сред гигантските дървета като посети Националния парк Секвоя или съседния Национален парк Кингс Каньон, на около 360 км. северно от Лос Анджелис.