Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще инвестира 1.2 милиарда долара в изграждането на първите в страната индустриални инсталации за изсмукване на замърсяването с въглероден диоксид от атмосферата, съобщава The New York Times.

Двата завода ще бъдат построени в окръг Клеберг, Тексас, и в енорията Калкасийо на брега на Луизиана.

Инсталациите се изграждат в партньорство с петролната компания Occidental Petroleum, която строи завода в Тексас, и Battelle Memorial Institute - изследователска организация с нестопанска цел, която ще се заеме с изграждането на инсталацията в Луизиана. 

Според New York Times, компаниите ще разделят поравно разходите за изграждане на съоръженията с правителството.

Парите за проекта идват от двупартийната инфраструктурна сделка между републиканците и демократите от 2021 г., която включва 3.5 милиарда долара за финансиране на четири от инсталациите за улавяне на въздух. Това са първите две от тези проекти.

Те са подобни на пилотната програма, която вече е в ход в Исландия. През 2021 г. стартираща компания, наречена Climeworks, отвори завод, който изтегля въздуха от атмосферата и го филтрира, улавяйки CO2, така че да може да бъде изпомпван под земята, където се превръща в камък.

Стартъпът за първи път започна да използва версия на технологията в Швейцария през 2017 г. Преди това тя продаваше въглеродния диоксид на бутилиращ завод, където той е използван за производството на газирана вода. 

Заводът в Исландия е първият по рода си, който премахва въглеродния диоксид за постоянно. Има и други компании, които разработват технологии, спомагащи за отстраняването на въглерода от атмосферата - от роботизирани резервоари с водорасли до нагрят в пещ варовик.

Процесът на "вакуумирането" на въглерода от въздуха обаче е доста скъп. През 2019 г., когато заводът в Исландия се изграждаше, ръководителите очакваха цената на операциите да бъде между 500 и 600 долара за уловен тон въглерод.

Според експертите, има надежда, че с инвестициите на правителството на САЩ в технологията цената, в крайна сметка, може да бъде намалена.

Някои екологични активисти предупреждават да не се разчита единствено на инсталациите за улавяне на въглерод за разрешаване на климатичната криза. 

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор наскоро нарече технологията „морален риск“, защото твърди, че тя дава на производителите на изкопаеми горива "карт бланш" да продължат да произвеждат повече нефт и газ и да замърсяват околната среда.

Като се има предвид цената на процеса, той смята, че би било по-изгодно да се намалят въглеродните емисии на първо място, отколкото да се почистват, след като вече са емитирани в атмосферата.

Други обаче смятат, че технологията е от решаващо значение в борбата срещу изменението на климата.

В момента има проекти за изграждането на 30 подобни инсталации за улавяне на въглерод по целия свят, но инсталациите в Тексас и Луизиана ще бъдат най-големите съоръжения от този тип. 

Министерството на енергетиката на САЩ изчислява, че двете централи заедно ще могат да "изсмучат" повече от 2 милиона метрични тона CO2 от атмосферата всяка година, което е еквивалент на премахването на 500 000 бензинови коли от пътя. 

Не е обявена официална дата кога централите ще заработят.