Инвеститорите по света губят доверие в ценните книжа, свързани с акции на компании в най-горещите геополитически места, твърдят инвеститори и анализатори.

Процесът е налице, след като Москва предприе действия за отписването на руски депозитарни разписки от чуждестранни борси в отговор на наложените от Запада санкции заради войната в Украйна.

Действията на Москва лишиха много чуждестранни инвеститори от способността да търгуват с руски ценни книжа, в това число и депозитарни разписки.

Инвеститорите са притеснени за подобни бъдещи действия от страна на други правителства, които може да се опитат да намалят чуждестранното влияние над техни водещи компании.

Депозитарните разписки са сертификати, издадени от банка, които представляват акции в чуждестранна компания, търгувани на местна фондова борса.

Депозитарните разписки намаляват валутните и ликвидните рискове за купувачите, които ги считат за едни от най-сигурните начини за инвестиции в компании в различни страни - от Бразилия до Китай.

Случилото се в Русия обаче принуди много инвеститори да отпишат изцяло стойността на притежаваните от тях депозитарни разписки на руски компании, предвид неспособността да търгуват с тях.

Инвеститори и анализатори сега се чудят дали бъдещи геополитически конфликти може да доведат до подобни реакции от страна на други правителства и дали тези рискове са точно отразени в настоящите цени.

"Политическата нестабилност и бързо променящите се геополитически съюзи могат в много кратки срокове да доведат до замразени и недостъпни капитали," казва пред Reuters Питър Ърл, икономист в Американския институт за икономически изследвания.

"Отдавна отмина времето за инвеститорите да започнат да обмислят пресечната точка между три променливи – размерът на тяхната експозиция към чуждестранни ценни книжа, вероятната доходност по тези емисии във времето и потенциала за конфликт," казва Ърл.

През първото полугодие на 2023 г. са търгувани депозитарни разписки на стойност 2 трлн. долара, сочат данни на Citigroup. Компании са набрали 4.7 млрд. долара от продажбата на депозитарни разписки през първите шест месеца на тази година, в сравнение с 2.8 млрд. долара за същия период година по-рано, според Citi.

Миналата година активността на пазара беше ограничена на фона на цялостния спад на пазарите на акции. Пет от десетте най-търгувани депозитарни разписки през 2022 г. са били на китайски компании.

"Глобализацията и диверсификацията на портфейлите продължава, въпреки геополитическите притеснения на някои отделни пазари и сектори," казват от Citigroup.

Загубата на доверие в депозитарните разписки може да източи необходимия чуждестранен капитал от компании в развиващи се икономики, например.

Някои консултанти казват, че глобалните банки, които издават депозитарни разписки, трябва да разясняват по-добре потенциалните рискове на инвеститорите, които купуват този тип ценни книжа за глобални портфейли, предлагащи диверсифицирана експозиция към няколко компании и държави.

Инвеститорите, които търсят по-добро представяне от доходността на пазара като цяло, трябва да обмислят намаляване или елиминиране на експозицията към страни във война или с нестабилни правителства, казва един от консултантите пред Reuters.

"Геополитическият риск от притежанието на глобални депозитарни разписки (GDR) в момента е подценен от повечето западни инвеститори. Те трябва да считани за по-рискови инструменти в момента, а инвеститорите да преоценят нивата на разпределение и да изискват рискова премия," казва Кристофър Дей, управляващ директор на Doliver Advisors, която управлява активи на заможни клиенти на стойност около 500 млн. долара.

Съд в Москва конфискува на 7 август всички руски акции, притежавани от фонда Goldman Sachs III SICAV, в това число и 5-процентен дял в най-големия руски търговец на дребно на детски играчки Детский Мир, по искане на Банк Открытие, която твърди, че Goldman sachs ѝ дължи 615 млн. рубли.

От Открытие твърдят, че от Goldman Sachs са се позовали на санкциите, наложени от САЩ и Великобритания заради войната в Украйна, за непогасяването на дълга. От Goldman са отказали коментар пред Reuters.

"Глобалните депозитарни разписки винаги са били свързани с политически и регулаторен риск и това винаги е било известно като опасност, но сега инвеститорите получават още едно предупреждение или напомняне за тази вероятност," казва Майкъл Ашли Шулман, партньор и главен инвестиционен директор в Running Point Capital.

Внезапните действия на Москва превърнаха една от най-привлекателните характеристики на депозитарните разписки в основен недостатък – инвеститорите притежават акциите само индиректно, казва Грегъри Дроздз, пазарен анализатор в инвестиционната компания Conotoxia Ltd.

"Винаги има опасност от евентуална забрана или ограничения на търговията с подобни инструменти, листнати в други юрисдикции," посочва той.

Русия е краен случай и загубите, претърпени от притежателите на руски депозитарни разписки, е малко вероятно да предизвикат дълго оттегляне от други пазари на депозитарни разписки по света, смята Малкълм Дорсън, старши портфейлен мениджър в Global X, която управлява активи за 40 млрд. долара.

Би било разумно обаче инвеститорите да преразгледат своята толерантност към риска. "В по-общ план, депозитарните разписки наистина носят по-голям риск от обикновените акции, заради този допълнителен слой между компаниите и инвеститорите," казва той.

"В една нормална ситуация, правителствата и компаниите, които са под тяхната юрисдикция, всъщност, имат стимул да не плашат инвеститорите в депозитарни разписки, защото тези финансови инструменти позволяват на международни инвеститори да достъпват пазарите и по този начин да осигуряват на тези компании достъп до капитали и инвестиции в техните държави."