Управляваният от милиардера Уорън Бъфет конгломерат Berkshire Hathaway разкри в началото на тази седмица нови инвестиции в строителните компании DR Horton, Lennar и NVR.

Те станаха ясни от регулаторни документи на компанията, в които са описани притежаваните от Berkshire акции на листнати на борсите в САЩ компании, които съставляват по-голяма част от инвестиционния ѝ портфейл на стойност 353.4 млрд. долара към 30 юни.

Инвестициите и в трите строителни компании са направени през второто тримесечие - слаб период за притежаваните от Berkshire компании в сферата на строителството и ремонтите на жилища Clayton Homes, Benjamin Moore (бои) и Johns Manville (изолации), след като нарасналите лихви забавиха търсенето.

От Berkshire обаче заявиха, че тези отрицателни ефекти отчасти са неутрализирани от новите строителни дейности, произтичащи от малкото количество жилища за продажба, от което биха могли да се облагодетелстват строителните компании.

От конгломерата посочиха още, че към 30 юни компанията е притежавала около 5.97 милиона акции на DR Horton на стойност 726.4 млн. долара, близо 153 000 акции на Lennar на стойност 17.2 млн. долара и 11 112 акции на NVR на стойност 70.6 млн. долара.

От уведомлението до регулаторните органи не става ясно кои инвестиции са на Бъфет и кои на неговите портфейлни мениджъри Тод Коумс и Тед Уешлър.

По-големите инвестиции обикновено са на Бъфет, а инвеститорите често се опитват да се възползват от ходовете на Berkshire, благодарение на репутацията му като инвеститор.

Акциите на DR Horton поскъпнаха с 2.8%, а тези на Lennar добавиха 2% към цената си в следборсовата търговия. Книжата на NVR струват над 6 000 долара за брой и движението по позицията е по-малко.

Berkshire също така притежава изцяло десетки компании, в това число застрахователя Geico, железопътната компания BNSF, няколко енергийни и промишлени компании, дружества за комунални услуги и потребителски марки, като Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom и See's Candies.

Въпреки новите инвестиции, Berkshire е нетен продавач на акции през второто тримесечие, купувайки книжа за 4.6 млрд. долара и продавайки за 12.6 млрд. долара.

Продажбата включва и 45% от дела на Berkshire в General Motors, чиито акции поевтиняха с 1% в следборсовата търговия.

За цялата 2023 г. Berkshire е продала акции за 18.4 млрд. долара повече, отколкото е купила. Най-голям продължава да бъде делът ѝ в Apple, който се оценява на 177.6 млрд. долара.

През второто тримесечие Berkshire също така e увеличила дела си в Capital One, намалила е дяловете си в Celanese и Globe Life и е излязла изцяло от Marsh & McLennan, McKesson и Vitesse Energy.