Марс се върти по-бързо от преди, според данни, събрани от спускаемия модул InSight на НАСА.

Вече пенсионираният InSight беше въоръжен с набор от инструменти, използвани за проследяване на въртенето на Марс през първите 900 дни на мисията си на планетата.

Астрономите установяват, че въртенето на Марс се увеличава с около 4 милиарксекунди на година, което съкращава продължителността на марсианския ден с част от милисекунда на година. Той вече продължава с около 40 минути повече от един ден на Земята.

Ускорението изглежда невероятно малко и изследователите не са съвсем сигурни какво го причинява. Те предполагат, че може да се дължи на натрупване на лед на марсианските полюси или издигане на земни маси, след като са били покрити с лед.

Когато масата на планетата се измества по този начин, това може да доведе до ускоряване на въртенето й, посочва CNN.

Констатациите, базирани на анализ на данни от InSight, споделени преди мисията да приключи и модулът да се пенсионира, са обобщени в проучване, публикувано в списание Nature.

Първоначално InSight - първата, изучаваща вътрешността на Марс, трябваше да продължи около две години, след като модулът кацна на планетата през ноември 2018 г. Но НАСА я удължи с още две години.

InSight продължи да събира данни за Марс до декември 2022 г., след като прах блокира слънчевите панели на апарата.

Измерване на колебанията на Марс

Предишни изследвания, станали възможни благодарение на уникалните открития на мисията във вътрешността на планетата, потвърдиха, че Марс има разтопено метално ядро.

Проследяването на колебанията на Марс, или нутацията, позволи на екипа да измери размера му. Данните предполагат, че ядрото има радиус от около 1835 км.

Тази нова цифра беше сравнена с предишни оценки, събрани чрез проследяване на сеизмични вълни през вътрешността на Марс. Чрез комбиниране на тези измервания изследователите изчисляват, че ядрото на планетата има радиус между 1790 и 1850 км.

Въпреки че InSight вече не работи, неговата съкровищница от данни, събирани в продължение на четири години на повърхността на Марс, промени начина, по който учените виждат червената планета.

Мисията беше първата, разкрила някои от тайните на вътрешността й, като учените ще анализират данните десетилетия напред.