Един от най-добрите инвеститори в последните години е направил сериозни промени в портфолиото на своя фонд през последното тримесечие.

Истинският герой от филма „Големият залог“ (The Big Short) д-р Майкъл Бъри е основател на фонда Scion Asset Management.

Инвеститорът печели милиони долари, след като залага срещу нискокачестените ипотечни облигации преди срива на имотния пазар в САЩ през 2008 г.

През последните три месеца Бъри е продал вложенията си в редица компании, като Alibaba, First Republic и др., освен това продължава да очаква спад на пазара.

Къси позиции

Инвеститорът е заел къси позиции срещу S&P500 и Nasdaq, като е купил пут опции на два борсово-търгувани фонда SPDR S&P 500 и Invesco QQQ, следящи представянето на основните индикатори.

Банкови книжа

След като купува акции на регионалните щатски банки през първото тримесечие, Бъри е реализирал бързи печалби и е продал инвестициите си в Capital One, First Republic, PacWest Bancorp, Wells Fargo и Western Alliance.

Китайски инвестиции

Scion Asset Management е продал вложенията си в две китайски компании - Alibaba and JD.com. 

От друга страна, Мъри е купил минни и петролни компании, както и корабни превозвачи, като в момента в портфолиото му са следните дружества: Crescent Energy, Comstock Resources, Precision Drilling, Star Bulk Carriers, и Stellantis.

Инвеститорът притежава инвестиции на стойност 111 млн. долара, без да се взима предвид стойността на опциите.

Спад на пазарите

Припомняме, че още през януари Бъри написва в социалната мрежа X, известна доскоро като Twitter, че очаква понижение на пазарите. Неговият туит тогава беше кратък - „SELL” (в превод – продавай).

През март Бъри призна, че е сбъркал с прогнозата си, след което нямаше активност в социалните мрежи в следващите месеци. Последните му сделки обаче показват, че той отново е мечи настроен спрямо пазарите.