Съд в Ню Джърси нареди на Starbucks да плати допълнителни 2.7 милиона долара на бивш служител, който успешно осъди компанията за неправомерно уволнение, твърдейки, че причина за него е фактът, че е бяла.

През юни журито се произнесе в полза на Шанън Филипс, която работи в Starbucks като регионален директор за района на Филаделфия. Тогава съдът й присъди 25.6 милиона долара обезщетение.

В заповед от сряда съдия Джоел Сломски казва, че Starbucks трябва да извърши допълнително плащане за нанесени щети. От компанията не коментират последното решение, но през юни заявиха, че са разочаровани от предишното.

Филипс, която работи за Starbucks около 13 години и управлява магазини в района, е уволнена след ареста на двама чернокожи мъже в обект на компанията във Филаделфия през април 2018 г. 

Двамата мъже са помолени да излязат от кафенето, след като седят на маса, без да поръчат нищо. Те отказват да напуснат, тъй като чакат свой бизнес партньор, а впоследствие са изведени от кафенето с белезници, след като управител на магазина се обажда в полицията.

По-късно мъжете постигат извънсъдебни споразумения със Starbucks и град Филаделфия.

Филипс не е участвала в арестите, според делото, заведено за първи път през 2019 г. В този иск тя посочва, че когато Starbucks я уволняват след инцидента, това е расова дискриминация срещу нея.

Starbucks „предприе стъпки да накаже белите служители, които не са участвали в арестите, но които са работили в и около град Филаделфия, в опит да убеди общността, че е реагирала правилно на инцидента“, според жалбата.

Арестът от 2018 г. е истинска PR криза за компанията. По онова време Starbucks предприема няколко стъпки, за да предотврати повторение на подобен инцидент, включително промени на политиката си, като използване на тоалетните и масите на заведенията без консумация, припомня CNN.

Веригата кафенета затвори около 8 000 магазина, собственост на компанията, за един следобед за задължително обучение срещу дискриминация на около 175 000 служители.

Филипс казва, че от Starbucks са й наредили да пусне бял служител в административен отпуск като част от тези усилия, поради предполагаемо дискриминационно поведение, което, според нея, е неточно.

В жалбата се твърди, че това е „предтекст за расова дискриминация“, добавяйки, че „расата на Филипс е мотивиращ и/или определящ фактор в дискриминационното отношение на Starbucks.“

Компанията, която отхвърли твърденията по това време, заяви в съдебно дело от 2021 г., че след инцидента „висши ръководители и членове на Partner Resources са наблюдавали г-жа Филипс да демонстрира пълно отсъствие на лидерство по време на тази криза“.

Компанията твърди, че Филипс е „изглеждала претоварена и не е осъзнавала колко критична е станала ситуацията“. Мениджърът на Филипс, в крайна сметка, решава да я уволни, „защото силното лидерство е от съществено значение по това време“, според документа.