Оман представи амбициозните си планове за нов умен град за 100 000 жители извън столицата Маскат.

Разположен на 14.8 квадратни километра, град Султан Хайтам ще бъде приблизително равен по размер на Бевърли Хилс, но с почти три пъти повече жители.

Планът, представен пред CNN от американската архитектурна компания Skidmore, Owings & Merrill (SOM), включва 20 000 домове, както и университет, училища, здравни заведения и джамии.

Предполага се, че ще бъде изграден на неразработен терен в Ал-Сен, на няколко километра западно от Маскат.

Работата по проекта трябва да започне следващата година, като ще бъде завършена на четири етапа. В рамките на първата фаза до 2030 г. ще бъде създаден центърът на 5 квадратни километра и шест от 19-те планирани квартала. Последната фаза няма да приключи преди 2045 г.

От SOM посочват, че проектът ще предложи „жизнено обществено пространство, висококачествени и достъпни жилища и умна градска мобилност“.

Въпреки че няма общоприето определение на „умен град“, терминът обикновено описва населено място с изградена електронна и технологична инфраструктура, чрез която се събират данни и се правят анализи в реално време.

Въпреки че критиците на подобни проекти изразяват опасения, свързани с поверителността, привъжениците им смятат, че големите бази данни могат да помогнат на градовете да предоставят по-ефективни и ефикасни обществени услуги - от управление на трафика до мониторинг на околната среда.

Според един от висшите сътрудници на SOM Бернхард Ретиг, „интелигентната инфраструктура“ на Султан Хайтам ще бъде използвана за „наблюдение на факторите на околната среда, като качество на въздуха и управление на водата“.

Плановете включват и система за управление на движението, която ще използва данни „в реално време от камери и сензори за скорост“, за да пренасочва превозните средства и да контролира трафика.

Зелен град

Новият проект е част от Oman Vision 2040 - ръководена от държавата инициатива, насочена към увеличаване на използването на възобновяеми източници и намаляване на зависимостта на страната от петрола, който в момента представлява повече от половината от държавните приходи.

От SOM посочват, че проектът е проектиран да „сведе до минимум екологичния отпечатък“ на областта чрез употребата на соларни съоръжения, рециклиране на отпадъчни води, инфраструктура за електрически превозни средства и инсталации за отпадъци.

Архитектите не уточняват каква част от енергията в града ще бъде генерирана от възобновяеми източници, но посочват националната цел на Оман да произвежда 30% от електроенергията си от зелени източници до 2030 г.

Дизайнът на умния град е съобразен с високите температури и влажността на Маскат, където температурите често надвишават 43 градуса.

Визуализациите показват сенчести улици, обградени от структури, които изглеждат изградени от тухли и дървен материал. Пътищата и сградите ще увеличават максимално сянката и ще насърчат естествената вентилация, според архитектите.

В друг район на града парк и площад с „взаимосвързана мрежа от отворени пространства“ ще образуват сърцето на квартала. Паркът ще бъде създаден по протежение на 7.5 километров участък от суха река, която ще бъде използвана за предотвратяване на сезонните наводнения.

Министерството на жилищата и градското планиране на Оман определя „умния град“ като разширение на Маскат. Новият квартал трябва да бъде свързан със столицата, разположена на върха на Арабския полуостров, чрез система за масов транзит.

Компанията SOM е известна с проектите си, включително Burj Khalifa - най-високия небостъргач в света, пристанище в Лондон и парк „Милениум“ в Чикаго, където е седалището й.