Пътуванията от висок клас, наречени „въздушни круизи“ - развеждащи малки групи туристи по света на борда на частни самолети, стават все по-популярни след пандемията и вече се предлагат от няколко компании.

Качващите се на борда могат да очакват удобства, като италиански кожени седалки, свалящи се до легнало положение, монголски кашмирени одеяла и шампанско Dom Perignon.

Пътуванията с тези ексклузивни самолети - описвани като "петзвезден хотел с крила", вървят в комбина с  Wi-Fi достъп по време на полет и армия от най-добрите частни готвачи.

Но подобни пътешествия са подходящи само за туристи с дълбоки джобове, посочва Daily Mail. Например цените за 15-дневно уиски турне с частен самолет, предлагано от Pelorus, започват от 1.4 млн. евро за шестима души, което се равнява на прибризително 233 хиляди евро за всеки.

Пътешествието минава през Япония, САЩ, Шотландия и Ирландия и включва дегустация на някои от най-редките напитки в света.

23-дневна обиколка, организирана от Four Seasons, посещаваща Азия, Африка и Европа, пък струва над 180 хиляди евро на човек при двойно настаняване.

Стартиращо през септември и октомври следващата година, пътуването ще отведе пътниците до Сиатъл, Киото, Хой Ан, Малдивите, Серенгети, Маракеш, Будапеща, Флоренция и Париж.

Компанията използва специално конфигуриран Airbus A321LRneo, експлоатиран от Titan Airways, в който има само 48 ръчно изработени седалки, всички от които предлагат 2 метра лично пространство и се превръщат в напълно функционално легло.

Друг вариант на „въздушен круиз“ е 17-дневна обиколка на Южна Америка с TCS World Travel на борда на Airbus A321 срещу 105 хиляди евро на човек. По време на нея пътешествениците стигат до места, като Мачу Пикчу и Великденския остров, както и Аржентина, и Колумбия.

Свръхбогатите биха могли да се отправят и на 26-дневно турне, организирано от Abercrombie and Kent, което посещава Фиджи, Тасмания, Индонезия, Шри Ланка, Мавриций, Замбия и Бразилия за над 150 000 евро на човек, ограничено до 48 гости.

Smithsonian Journeys предлага 25-дневна опция за околосветско пътуване с Airbus A321, посещаващо Южна Америка, Океания, Азия и Африка за 114 000 евро на човек. Самолетът е конфигуриран да побере 52 гости с изработени по поръчка кожени седалки, падащи до напълно легнало положение.

Пътуващите ще видят Мачу Пикчу, наред с други дестинации, включително Фиджи, Големия бариерен риф, Йордания и Ангкор Ват в Камбоджа.

Експертът по пътуванията и главен изпълнителен директор на консултантската компания The PC Agency Пол Чарлз казва, че търсенето на полети с частни самолети в Европа от заможни туристи е „сравнително силно“, в сравнение с преди пандемията, въпреки че действителният брой полети с частни самолети е по-нисък спрямо същото време на миналата година.

„Франция, Италия и Обединеното кралство са най-популярните европейски пазари през 2023 г. за частни полети“, допълва той.

Въпреки високата цена, търсенето на някои обиколки е толкова голямо, че се резервират за една година напред. Експерти от индустрията посочват, че клиентите обикновено са от САЩ и са на възраст над 50 години.

Въпреки че „въздушните круизи“ се развиват, концепцията, всъщност, не е нова - лидерът в индустрията TCS ги предлага от 1991 г., като на разположение на клиентите му има 11 пътувания през следващата година.