Въпреки че за някои от новите автомобили на Ferrari има тригодишен списък с чакащи, главният изпълнителен директор на компанията няма планове да увеличава производството, за да отговори на търсенето.

“Ние сме марка, която не търси количество,” казва Бенедето Виня пред CNBC. “Ние сме марка, която търси стойност и уважава клиента. За нас клиентът е много, много важен.”

“Клиентът придава стойност на нашите автомобили, защото те са уникални, лимитирани и ексклузивни,” казва още Виня. “Ние бихме могли да произвеждаме повече, но в това няма логика. Така ще обидим клиентите си.”

Балансът между ръст и ексклузивност никога не е бил по важен за Ferrari.

Акциите на компанията поскъпват с 44% през последната година, като пазарната ѝ капитализация е по-голяма от тази на Ford и General Motors, което създава натиск от страна на акционерите ръстът при продажбите и обемите да бъде продължен.

От компанията обаче се очаква и да държи здраво контрола върху производството, тъй като марката Ferrari се гради на ограничените количества и на собственици, които разчитат ограниченото производство да поддържа стойността на техните автомобили.

Миналата година Ferrari е произвела 13 221 автомобила - е с 18.5% повече спрямо 2021 г. Въпреки това търсенето далеч надхвърля предлагането, като автомобилни дилъри твърдят, че периодът за изчакване на новия SUV модел Purosangue и някои други модели е три или повече години.

Много купувачи казват, че дори не могат да се включат в списъка с чакащи, защото просто няма достатъчно производство.

Основателят на компанията Енцо Ферари казваше, че Ferrari ще произвежда “с една кола по-малко от търсенето на пазара.” Днес недостигът е много по-голям, като някои анализатори твърдят, че компанията с лекота би продавала два пъти повече автомобили, отколкото произвежда.

Ferrari строи нов завод за своите хибридни автомобили и електромобили, но засега не е ясно с колко компанията ще увеличи производството.

Виня казва, че въпреки ограниченото предлагане, компанията продължава да разширява обхвата си сред по-младите, нови клиенти. Клиентската ѝ база се разраства в 10 поредни тримесечия, а 30% от новите клиенти са на възраст под 40 г., допълва той.

“Нашите нови клиенти са с 10% по-млади от всички клиенти, които имаме по света.”

Виня също така посочва, че купуването на Ferrari никога не трябва да става лесно или бързо, защото това е най-добрият автомобил, който хората се стремят да имат.

“Сдобиването с Ferrari е изживяване, което започва от момента, в който го видите за първи път. Това не е нещо, което можете да получите много лесно.”

Победите във Формула 1 обаче също не идват лесно за Ferrari в последните години. Компанията в момента е на четвърто място в отборното класиране след Red Bull, Mercedes и Aston Martin. Виня казва, че екипът е фокусиран основно върху подобряването на колата.

“Това е много важно за нас, защото нашето ДНК са състезанията. Ние разполагаме с болид, който е най-бързият за нас досега, но не е най-бързият на пистата. Затова трябва да продължим да се подобряваме.”

На въпрос дали Люис Хамилтън, който в момента е част от отбора на Mercedes, би могъл да се присъедини към Ferrari, Виня казва: “Разполагаме с Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, които се справят фантастично. Те са приятели и се състезават помежду си. За нас основният приоритет е колата да бъде по-конкурентна.”