Сам Банкман-Фрийд, основател на фалиралата криптоборса FTX, "преживява на хляб и вода" в затвора, според неговия адвокат.

Затворът, в който той е задържан до съдебното дело срещу него, не му е осигурил веганската храна, която е поискал, според адвоката.

Миналата година срещу Банкман-Фрийд бяха повдигнати обвинения за измама след фалита на FTX. По време на съдебно изслушване в Ню Йорк тази седмица той пледира невинен по няколко нови криминални обвинения срещу него.

Марк Коен, адвокат на бившия милиардер, казва, че липсата на подходяща храна възпрепятства способността на клиента му да се подготвя за съдебния процес, който се очаква да започне през октомври.

Коен също така твърди, че на Банкман-Фрийд не е осигурено лекарството Adderall за неговия синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), а лекарството му за депресия Emsam е на привършване.

По време на изслушването съдия Сара Нетбърн заяви, че ще помоли Бюрото по затворите към Министерството на правосъдието на САЩ да се заеме с въпроса с лекарствата на Банкман-Фрийд.

Тя също така посочи, че е уверена, че затворът предлага вегетарианска храна, но не е сигурна дали това важи и за веганска храна.

От Бюрото по затворите съобщиха, че затворниците имат достъп до "подходящи" здравни грижи, лекарства и гореща храна.

Банкман-Фрийд, който преди това беше наричан "Кралят на криптовалутите", влезе в съда с оковани крака и в бежова затворническа униформа. Това беше първото му появяване в съда след отмяната на неговата гаранция на 11 август.

Той се сдоби със седем нови обвинения в измама заради фалита на FTX през ноември 2022 г.

Банкман-Фрийд признава, че управлението на риска от страна на FTX не е било на необходимото ниво, но отрича да е откраднал средства.

Преди време FTX беше най-голямата криптоборса в света, оценявана на 32 млрд. долара. Компанията подаде заявление за фалит и съдебна защита от кредитори на 11 ноември, което разтърси пазара на криптовалути.