Понякога трябва да смените гледната точка, за да добиете различно виждане за бизнеса си.

По тази причина през настоящата седмица главният изпълнителен директор на Lufthansa Йенс Ритер се качи на полетите на авиокомпанията до Риад и Бахрейн в ролята на „допълнителен член на екипажа“.

В полетите до Азия той се грижи за пасажерите от бизнес класа, докато на връщане към Франкфурт „поема“ обслужването в икономичната класа.

Ритер не е първият главен изпълнителен директор на голяма компания, който се грижи директно за клиентите си, макар и за кратко.  Преди него главният изпълнителен директор на KLM Мариан Ринтер обслужва пътниците на полет от Лос Анджелис до Амстердам.
 

 


Ако през 2022 г. сте били в Сан Франциско и сте ползвали услугите на Uber за превоз или доставка на храна, то сте имали шанс да бъдете обслужени от главния изпълнителен директор на компанията.

Дара Хосровшахи наскоро разказа пред Wall Street Journal за най-кошмарните си преживявания зад волана, сред които доставката на храна на адрес, който се оказва футболно игрище, или за поръчка, направена за жилищен комплекс, но без номер на апартамента.

Може би Хосровшахи се е запознал отблизо с проблемите на шофьорите в компанията, но не бива да забравяме, че през 2022 г. той е заработил 24.3 млн. долара.

Новият главен изпълнителен директор на Starbucks Лаксмън Нарасимхан обяви през март, че ще работи като бариста веднъж в месец, като ще редува заведенията, в които ще помага на служителите.

Главният изпълнителен директор на Taco Bell Марк Кинг през 2019 г. също работи в заведенията за бързо хранене на компанията.

Според него, това му е дало поглед върху въпроси, като „какво се случва с продуктите, как те се подреждат, по какъв начин клиентите биват обслужвани и какви са техните изисквания".

Главният изпълнителен директор на Airbnb Браян Чески миналата година обеща, че ще живее в имоти под наем, които ще сменя през няколко седмици.