Изследователи са разработили техника за рециклиране на използвана утайка от кафе за направата на по-здрав бетон. Идеята за това, съвсем уместно, се заражда на по чаша кафе.

Инженери от технологичния университет RMIT в Австралия твърдят, че са разработили начин за заздравяване на бетона с близо 30%, внедрявайки преработена утайка от кафе в материала.

Те са превърнали отпадъчна утайка от кафе в нещо подобно на въглен, което наричат биовъглен, и са заменили с нея част от пясъка, необходим за производството на бетон.

Идеята се е зародила от желанието да се минимизират отпадъците от кафе на работното място, казва доктор Шанън Килмартин-Линч от RMIT.

“Имаше остатъци от много смляно кафе и използвани капсули, които се изхвърляха,” казва той. “Искахме да видим дали можем да трансформираме тази утайка от кафе в по-ценен вид материал.”

Изследователите в момента си сътрудничат с местни власти по бъдещи инфраструктурни проекти, като строителството на пътеки и пътни настилки.

Тази техника може да бъде полезна и за околната среда, ако намалява количеството на отпадъците от кафе, които достигат до сметищата, както и на търсенето на естествен пясък в строителната индустрия, твърдят инженерите.

Хранителните отпадъци допринасят с около 3% от годишните емисии на парникови газове в Австралия. Страната генерира около 75 000 тона отпадъци от кафе годишно.

Създаването на биовъглен включва изпичането на използваната утайка от кафето по същия начин, по който се пекат зърната на кафето, за да се обогати техния вкус, казва един от авторите доктор Раджив Ройчанд от RMIT.

“Ние правим същото нещо, но в отсъствието на кислород (за да се предотврати създаването на въглероден диоксид),” казва Ройчанд. “Не искаме отделянето на въглерод в атмосферата, което да допринесе към емисиите на парникови газове.”

Процесът, който се нарича пиролиза, включва награвянето на отпадъците от кафето до около 350 градуса по Целзий. Екипът твърди, че неговата техника е по-ефективна в енергийно отношение, защото изисква по-ниски температури от обикновеното.

“При пиролизата температурите обикновено се повишават до между 700 и 900 градуса по Целзий,” казва Килмартин-Линч.

Заменяйки 15% от пясъка, който обикновено се използва в бетона, с биовъглен от утайка от кафе, учените са установили, че тази промяна засилва здравината на бетона с 29.3%.

“Структурно биовъгленът от кафе е по-фин от пясъка, но също е порест материал и позволява на цимента да се свързва с порестата структура на самия биовъглен,” казва Килмартин-Линч.

“Всичко все още е в първоначална фаза и все още има много тестове, които предстои да бъдат направени по отношение на издръжливостта и други неща”, допълва той.

Ако целият отпадък от смляно кафе, генериран всяка година в Австралия, се превръща в биовъглен, това би се равнявало на около 22 500 тона, изчисляват учените.