Чашите за еднократна употреба са един от сериозните източници на замърсяване.

Един български стартъп обаче елиминира този негативен ефект по възможно най-ефективния начин - като ги прави годни за ядене. 

Българската компания Cupffee набра 1.8 милиона евро в предварителен кръг на финансиране, воден от българския инвестиционен фонд Eleven Ventures.

„Cupffee се вписва много добре в нашата инвестиционна теза за бъдещето на храните, която напоследък еволюира към устойчиви хранителни решения.

Освен това Cupffee е една от малкото стартиращи компании, които успяват да надхвърлят лабораторните експерименти и занаятчийската работилница и да разработят истински индустриален процес и производство.

Също така нейните продукти са в синергия с други две компании от нашето портфолио - Almacena и Bibecoffee, които също са в бизнеса с кафе“, коментира управляващият партньор в Eleven Ивайло Симов пред електронното издание Trending Topics.

Базираната в Пловдив Cupffee произвежда биоразградими ядливи чаши за кафе, направени от изцяло натурални съставки. Целта на компанията е да наруши тенденциите, предизвикани от т. нар. "култура на еднократната употреба", която причинява значителни вреди на околната среда. 

Cupffee започва промишлено производство през 2018 г. и през 2022 г. достига производствен капацитет от 2.5 милиона чаши месечно, които продава на клиенти в над 18 страни по света.

Българската марка се сервира и на борда на първия по рода си полет без пластмаса на Etihad Airways от Абу Даби до Бризбейн в Деня на Земята.

Мирослав Запрянов. снимка: Cupffee

„Всичко започна с една мечта. Още в ученическите си години виждах пластмасовите отпадъци около мен, генерирани ежедневно от всички кафенета в родния ми град.

Това породи един основен въпрос – какво ще стане, ако мога да заменя тези чаши за кафе за еднократна употреба с устойчива, годна за консумация алтернатива? Така се роди и идеята за Cupffee", разказва основателят и главен изпълнителен директор на компанията Мирослав Запрянов. 

След години на усъвършенстване на рецептата, печене на чаши в собствената му фурна у дома и сглобяване на прототипи на машини от нулата, той успява да създаде биоразградимата чаша за кафе, която не тече, остава хрупкава и може да се консумира като лека закуска.

Днес производственият процес е изцяло автоматизиран. 

В момента Cupffee обслужва клиенти в Европейския съюз, Близкия изток, Съединените щати и Австралия, като си сътрудничи с водещите производители на кафе. 

Свежият капитал, набран от Cupffee в последния кръг на финансиране, ще позволи на компанията да следва своята стратегия за растеж и да разшири пазарния си дял.

Освен това Cupffee планира да подсили своя екип по продажбите и маркетинга, като им даде възможност да комуникират ефективно устойчивата визия на марката и да увеличат ангажираността на клиентите.

Българската марка си поставя цел да продължи да работи върху устойчивите храни, като повишава осведомеността за екологичните алтернативи и насърчава възприемането на по-екологични практики в хранителната индустрия.