Активите на инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway преминаха границата от 1 трилион долара за първи път в историята.

Това е два пъти повече от активите на Amazon, три пъти повече от тези на Apple, като надвишава като стойност и съвкупните активи на Microsoft, Meta и Alphabet.

Компанията на известния инвеститор управлява активи за 1.04 трилиона долара в края на второто тримесечие на годината. Те включват портфолиото на Berkshire на стойност 353 млрд. долара, сред които и дял за 178 млрд. долара от Apple.

В края на периода компанията на Бъфет разполага и със 147 млрд. долара свободни парични средства, както и краткосрочни инвестиции в ДЦК.

Сумата включва и инвестициите на Berkshire в компании, като Kraft Heinz, Pilot и Occidental Petroleum, където се притежават повече от 25% от капитала, както и оборудване, материални запаси и вземания.

Конгломератът на Бъфет притежава бизнеси в различни сфери на икономиката, сред които застраховане, енергийни компании, недвижими имоти, производство, железопътен транспорт, търговия и други.

Голяма част от активите на Berkshire са инвестирани в истинската икономика, а не в популярните през последните години технологични компании.

В края на тримесечието Apple притежава активи за 335 млрд. долара, включително и свободни парични средства или краткосрочни инвестиции за 167 млрд. долара. 

Активите на Amazon възлизат на 463 млрд. долара, а тези на Microsoft, Meta и Alphabet са между 200 и 400 млрд. долара. Tesla, която днес има подобна на Berkshire пазарна капитализация, разполага с активи за 91 млрд. долара в края на юни.

Nvidia - най-новата компания, преминала границата от 1 трилион долара оценка, има активи за 44 млрд. долара, или по-малко от 1/20 от тези на компанията на Бъфет.

Въпреки това, Berkshire притежава доста по-малко активи от най-големите банки на Уолстрийт. За пример, JP Morgan наскоро отчете активи за 3.9 трилиона долара, сред които депозити за 469 млрд. долара и заеми за 1.3 трилиона долара.

И все пак, постижението на Berkshire е наистина забележително. Компанията е разполагала с активи за 30 млн. долара през 1964 г., когато Бъфет я купува. Тази сума нараства 700 пъти - до 21 трилиона долара след първите 30 години на неговото управление, или до 1994 г.

Оттогава до днес активите растат 48 пъти, а за целия период отчитат повишение от над 33 000%.