Продажбата на тима от НБА Шарлот Хорнетс е увеличила състоянието на Майкъл Джордан до 3.5 млрд. долара, което го прави най-богатия баскетболист на всички времена.

60-годишният Джордан, който изведе Чикаго Булс до шест шампионски титли и спечели на пет пъти наградата за най-полезен играч в НБА, наскоро продаде своя мажоритарен дял в Хорнетс при оценка на целия тим от 3 млрд. долара.

“Въздушния“, както е известен Джордан, продаде тима на консорциум, воден от Гейб Плоткин и Рик Шнал, като остави за себе си малък дял в отбора. Според данни на Bloomberg, той е запазил 5% от тима, като се е разделил с 65% от акциите.

Голяма част от състоянието си днес баскетболната легенда печели от Nike. За първи път той подписва петгодишен договор за 2.5 млн. долара с производителя на спортна екипировка през 1984 г.

През миналата година брандът Jordan реализира продажби за 5.5 млрд. долара, което представлява 11% от всички приходи на Nike. Според Bloomberg, Джордан получава 5% от всички приходи, генерирани от продажби на дрехи и обувки, носещи марката.

По неофициални данни Nike е платила 256 млн. долара на Джордан за 2022 г.