Компанията за доставки на храни Instacart е подала документи за първично публично предлагане (IPO) на Nasdaq. По всяка вероятност то ще се проведе през септември.

Това ще е първото голямо IPO от декември 2021 г. насам, пише CNBC.

В проспекта си компанията посочва, че печалбата й за последното тримесечие възлиза на 114 млн. долара, а приходите отчитат ръст на годишна база от 15% до 716 млн. долара.

Това е петото поредно тримесечие, в което Instacar реализираа печалба. За първите шест месеца на 2023 г. компанията отчита приходи от 1.48 млрд. долара - с 31% повече спрямо сравнимия период на година по-рано.

Печалбата до 30 юни достига 242 млн. долара срещу загуба от 74 млн. долара за периода януари-юни на 2022 г.

Дни преди подаването на документите за първичното публично предлагане PepsiCo придобива дял от компанията за 175 млн. долара.

Според сайта й, Instacart доставя храни от 40 000 супермаркета и магазини до 5 500 града. Бизнесът й отчете сериозен ръст по време на пандемията. 

Instacart е основана през 2012 г. и е поредната компания от гиг икономиката, планираща листване на борсата, след като по-рано това направиха Airbnb, DoorDash, Uber и Lyft. Към днешна дата единствено книжата на Airbnb се търгуват на плюс след IPO-то.

Според данни от Euromonitor, секторът за онлайн доставки на храна ще е най-бързо развиващата се индустрия, като само до 2027 г. продажбите ще се увеличат с нови 100 млрд. долара.

В началото на миналата седмица документи за първично публично предлагане подаде и Arm, която е собственост на японската SoftBank. Очаква се тя да търси свеж ресурс между 8 и 10 млрд. долара.