Последното сериозно увеличение на лихвените проценти в Турция привлече вниманието на отдавна скептично настроени чуждестранни инвеститори, които казват, че биха могли да се върнат към турските активи, ако властите продължат да демонстрират, че завръщането към традиционната парична политика е в ход.

Лирата поскъпна със 7% в четвъртък, след като централната банка шокира пазарите, повишавайки основната си лихва със 750 базисни пункта - до 25%, което беше три пъти повече от предварително очакваното.

Водещи турски политици завяват, че планират още две важни стъпки за обръщането на посоката на продължаващия с години отлив на чуждестранни инвестиции.

Те ще публикуват подробна икономическа програма следващия месец, която ще намали неяснотите и ще започнат да провеждат срещи с инвеститори в чужбина.

Финансовият министър Мехмет Шимшек ще стартира тези срещи на 19 септрмви в централата на Goldman Sachs в Ню Йорк.

Посоката може би се обръща, но няма да е лесно да бъдат убедени инвеститорите. Чужденците почти изоставиха Турция през последните пет години, в които президентът Реджеп Ердгоан водеше неортодоксална и често хаотична парична политика, която включваше понижаване на лихвите на фона на скачащата инфлация.

Въпреки това петима чуждестранни инвеститори заявяват пред Reuters, че повишението на лихвите от миналата седмица е сигнал за нова независимост от страна на вземащите решения, които подхождат сериозно към неотслабващия натиск върху валутата и ограничаването на инфлационните очаквания.

"Усещането е, че поправят грешките, които направиха при първите решения за повишения на лихвите," казва Виктор Сабо, портфейлен мениджър в abrdn в Лондон. "А това е признак, че натискът върху валутата е продължил."

"Имаме известна експозиция и започваме да се чувстваме по-комфортно с цялостната картина, така че действаме по-конструктивно", казва Ола Ел-Шауарби, заместник портфейлен мениджър Развиващи се пазари във Van Eck.

"Колкото повече доказателства получаваме за връщане към ортодоксалната парична политика, толкова по-вероятно е да се завърнем към тези инвестиции," допълва тя.

Изправен пред силно изчерпани резерви от чуждестранна валута и други икономически проблеми Ердоган, който спечели изборите през май, назначи Шимшек и избра за управител на централната банка бившата банкерка от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан – първата жена начело на централната банка, които да поведат промяната.

Вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз заяви пред банкери, че през следващия месец в "средносрочната програма" ще бъде описан подробно преходът към по-голяма икономическа и финансова предвидимост, като в него ще има и тригодишни макрикономически прогнози.

Срещите с чуждестранни инвеститори също така ще се ускорят, според него.

Шимшек е заявявал, че неговият екип има политическата подкрепа за своя план, според който инфлацията би трябвало да започне „да се охлажда“ през май следващата година.

Ердоган, който уволни четирима управители на централната банка за четири години, почти не е говорил за повишенията на лихвите.

От централната банка обявиха в четвъртък, че ще вдигат лихвените проценти още колкото е необходимо, а от JPMorgan прогнозират, че те ще достигнат 35% до края на годината.

Инфлацията се очаква да нарасне до близо 60% до края на годината от почти 48% през миналия месец, като повишенията на лихвите частично намаляват разминаването.

Въпреки че доста инвеститори претежават международни облигации на Турция, а те са част от ключови индекси, страната изпитва затруднения с привличането на чуждестранни инвеститори отново към своите местни пазари на облигации след поредицата от кризи при лирата и на практика наложения капиталов контрол.

Чужденци притежават по-малко от 1% от турските облигации, в сравнение с 10% през 2019 г. и 20% през 2015 г. През последните три месеца към облигациите са насочено само 110.5 млн. долара международни средства, докато при акциите те са 1.7 млрд. долара.

Пазарите на турски акции, еврооблигации и CDS са по-привлекателни цели през тази година и през следващата, особено след повишението на лихвите, казва инвеститори и официални лица.

Нови инвестиции от страна на държави от Персийския залив помогнаха за спечелването на време и опресняване на резервите от чуждестранна валута.

"За инвеститорите, в крайна сметка, лихвеният процент е от значение, но по-важното е, че централната банка е готова да действа, когато е необходимо," казва Каан Назли, портфейлен мениджър в Neuberger Berman w London.

Освен затягането на паричната политика с общо 1 650 базисни пункта от юни насам, има и други признаци за трайна промяна.

Властите вдигнаха данъците за да ограничат бюджетните дефицити, намалиха местното търсене, стартираха скъпа схема за депозити, защитени от обезценяване и повишиха резервите от чуждестранна валута с 20 млрд. долара.

След срещите в Ню Йорк и ООН, на които се очаква да присъства и Ердоган, Шимшек планира да посети Лондон и събитие на МВФ в Мароко, както и да проведе срещи в Япония, Сингапур и Хонконг до края на годината.