Окръг в Китай предлага на двойки "парична награда" от 1 000 юана (137 долара), ако булката е на възраст 25 г. или по-млада, което е поредната мярка за стимулиране на младите хора да сключват брак - на фона на засилващите се опасения относно намаляващата раждаемост.

В известието, публикувано в официалния профил на окръг Чангшан в Wechat през миналата седмица, се казва, че наградата има за цел да насърчи "съответстващите на възрастта брак и раждане на деца" за първите бракове.

Тя също така включва редица субсидии за грижи за деца, раждаемост и образование за двойките, които вече имат деца.

Загрижени от първия спад на населението на Китай от шест десетилетия и от бързо застаряващото население, властите спешно опитват редица мерки, с които целят повишение на раждаемостта, в това число финансови стимули и подобряване на местата за детски грижи.

Законовата възрастова граница за сключване на брак в Китай е 22 г. за мъжете и 20 г. за жените, но броят на двойките, които се женят, пада. Това намалява раждаемостта поради официалните политики, които затрудняват раждането на деца от необвързани жени.

Броят на браковете пада до 6.8 млн. през 2022 г., което е най-ниското ниво от 1986 г., според изнесени през юни правителствени данни. През миналата година в Китай са сключени с 800 000 по-малко бракове, отколкото през 2021 г.

Раждаемостта в Китай, която вече е една от най-ниските в света, се смята, че е паднала до рекордно ниските 1.09 през 2022 г.

Високите разходи за детски грижи и преустановяването на професионалната кариера отказват много жени да имат повече деца или изобщо да раждат. Дискриминацията по пол и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за децата си, все още са широко разпространени в страната.

Ниското потребителско доверие и засилващите се опасения относно състоянието на китайската икономика също са ключови фактори, посочвани от младите китайци за това да не искат да сключват брак и да имат деца.