Все повече хора се възползват от практиката за съчетаване на работата с почивката (workcation на английски език) в последно време със скока в популярността на дистанционните и хибридните модели на работа.

Ако искате да работите, докато сте на почивка, Барселона може би е идеалното място за това, според компанията IWG, изготвила класация от 26 града по света, оценявайки ги по скала от 1 до 10 в категории: климат, култура, настаняване, транспорт, храна и напитки, щастие, скорост на широколентовия интернет, наличност на гъвкави работни пространства.

“Категориите са подбрани така, че да отразяват оптималната среда за работа в чужбина, в това число основни изисквания за живеене,” казва Дарън Роджърс, мениджър на IWG за Сингапур.

“Има също така и фактори, които могат да се отразят на продуктивността, като широколентовия интернет и наличността на гъвкави работни пространства.”

Барселона, който е известен с оживената си културна сцена и почти целогодишното слънчево време, се нарежда на първо място за онези, които “търсят идеалната комбинация от работа и почивка,” казват от IWG.

От компанията също така са провели проучване сред над 1 000 служители, които използват хибриден модел на работа, като то установява, че близо трима на всеки петима души (57%) са били на почивка с работа през последната година, по време на която са удължили почивката си, като са работили от чужбина.

“Хоризонтът на днешните служители вече не е ограничен само до техните държави,” казва Роджърс.

“Свидетели сме на това, че служителите по света наистина оценяват възможността да могат да удължат почивката си с workcation, а работодателите, от своя страна, също се облагодетелстват от силно ангажираните, щастливи и продуктивни екипи.”

Най-добрите градове за дистанционна работа

Проучването установява, че скоростта на широколентовия интернет е най-важното нещо за дигиталните номади, изпреварвайки по важност разходите за живот и времето.

“Възходът на дистанционната работа вече позволява на служителите да работят, откъдето могат да бъдат най-продуктивни, дори и това да е в чужбина,” допълва Роджърс. “Това е възможно благодарение на облачните технологии, които изискват надеждна и висококачествена интернет връзка.”

Сингапур получава най-висока оценка в категорията скорост на широколентовия интернет (9), следван от Ню Йорк (8.5) и Хонконг (8). Той се нарежда на 21-во място в общата класация с високи резултати в други категории, като щастие и транспорт.

“Сингапур също така е основният финансов център в Азия, а космополитният град-държава разполага с най-доброто летище в света и често е считан за дестинация за лесен достъп до Азия, в това число и Югоизточна Азия,” казват от IWG.

Барселона и Торонто, които заемат първите две места в класацията, отчитат особено високи резултати в категориите за скорост на широколентовия интернет и цени за настаняване.

Ето и как изглежда Топ 10 на класацията:

1.  Барселона

2. Торонто

3. Пекин

4. Милано

5. Ню Йорк

6. Рио де Жанейро

7. Амстердам

8. Париж

9. Джакарта

10. Лисабон

Средната стойност на наемите в Барселона възлиза на 1 158 долара, докато в Торонто е 1 769 долара. За сравнение, настаняването в Ню Йорк струва средно 3 632 долара на месец и е най-скъпото в класацията.

Привлекателността на Барселона

Привлекателността на Барселона се крие в “уникалната комбинация от слънце, море, пясък и космополитна атмосфера,” казват от IWG.

Според проучването, испанският град получава добри резултати в категорията разходи за транспорт и има “относително ниски разходи за живот”, в сравнение с други популярни европейски градове.

Чаша кафе в Барселона струва средно 2.68 долара, в сравнение с 4.92 долара в Лос Анджелис и 4.57 долара в Пекин, допълват от IWG.

Освен относително достъпните цени за настаняване, Торонто получава високи резултати и в категориите щастие и “изобилие от гъвкави работни пространства,” сочи проучването.

“Най-големият канадски град предлага разнообразни изживявания на дигиталните номади, като над 25% от него са покрити с гори, а впечатляващите 18% са отделени за паркове, които предоставят достатъчно зелени площи за отдих на фона на оживената градска среда”.

Испания и Канада предложиха нови програми за дигитални номади през миналата година, привличайки професионалисти, които могат да вършат работата си отвсякъде.

Челната тройка се оформя от китайската столица Пекин, който е и най-добрият азиатски град за съчетаване на работа с почивка. Той се “представя изключително добре” в категории, като култура, настаняване и разходи за транспорт, казват от IWG.

Градът разполага с общо 1 484 галерии и музеи, което е вторият най-голям брой в класацията след Ню Йорк. Разходите за наем са средно 1 204 долара на месец, според проучването. 

“Арт сцената от световна класа в града с множеството галерии и културни места предлага забележително изживяване за пътуващите, които искат да се запознат с богатото културно наследство на Китай и със съвременните иновации,” посочват от IWG.