Слагането на зимнина тази година ще ни излезе по-скъпо от миналата. Това показа проверка на darik.bg. Основната причина е високата цена на зеленчуците това лято, която се дължи и на по-малкото производство.

„Ако, например, да си направите сами един буркан кисели краставички е струвало 1.60 лева през миналата година, като сложим всички продукти, през тази ще ви излезе около 1.80 лева“, изчислява председателят на Комисията за стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„Разбира се, ако купите розов домат екстра качество, който струва 6 лева, лютеницата може да стане и със 100% по-скъпа. Всичко е относително и зависи от това какво качество се купува.

Но при средно базисно качество зимнината на хората ще бъде със 7-8 максимум до 10% по-скъпа тази година. Ако бъдат достатъчно находчиви и си намерят по-евтина суровина, може да им излезе и на същите цени като през миналата“, пресмята Иванов.

Според него обаче, за голяма част от българите вече не е традиция да слагат буркани.

Цените на хранителните стоки на едро поеха нагоре

По данни на комисията увеличението при цената на домата е с 10%, при краставиците - с 11% спрямо края на август 2022 г., а при лука с около 15%. 

Прогнозите са цената на лука да остане висока заради продължаващата втора година лоша реколта в Германия. Тя разваля балансите в Европейския съюз и по отношение на зрелия лук ще имаме малко по-високи цени.

„При производството на картофи, тъй като се ползват много торове, има трайно покачване на цените с около 20% на годишна база. Тоест, тези нива от около 2 лева за килограм картофи ще продължаваме да ги виждаме.

На пазара на дребно няма сериозна промяна към момента поради факта, че и самото търсене вече не го позволява. Тъй като не може цената да расте безконечно – тя расте според доходите“, посочва председателят на ДКСБТ.

Искате да живеете по-дълго? Седем навика, които ще удължат живота ви

Според него, при пипера нещата са малко по-добре и са почти на същите равнища, с 1-1.5% разлика спрямо края на август 2021 и 2022 г.

„Тъй като при плодовете и зеленчуците имаме доста голяма динамика, през септември можем да видим съвсем друго съотношение. Но определено като тенденция няма да се отклонява много от миналата година.

Това, което можем да видим по-трайно, са по-високи равнища при цените на доматите по простата причина, че няма достатъчни количества. Това е свързано и с предлагането на качество.

Така нареченият розов висококачествен български домат ще бъде заменен с кръгъл червен домат, който е доста по-евтин. Тоест, цени между 2 и 4 лева за крайно потребление ще се запазят, но при различни качества“, смята Владимир Иванов.

Олиото

В последните дни производители предупредиха, че заради спрения внос на зърно от Украйна се налага да купуват скъп български слънчоглед, което пък ще доведе до поскъпване на олиото. Миналата година цената на литър стигна 6-7 лева, но според Иванов, това няма да се случи тази зима.

„Не, олиото няма да стане 7 лева и няма никакво основание да стане 7 лева, защото можете да купите от която и да е европейска държава на доста по-ниска цена, тъй като международната цена е под 1000 долара на тон нерафинирано олио. А когато бяха пиковите нива през 2022 г., цената беше 2500 долара за тон.

Другите стоки, за които световните пазари вещаят дефицит, са захарта и оризът. Бразилия вече спря износа на захар, което доведе до скок в цената ѝ от 700 евро за тон. Преди дни пък Индия обяви, че спира износа на ориз.

„Единственият продукт, който има проблеми в световната търговия, е захарта заради противоречивите информации, които идват от Индия и Бразилия от гледна точка на реколтата. Тя е добра, но има проблем със самото изяждане на захарта“, обясни председателят на ДКСБТ.

По думите му много се спекулира с възможен недостиг на ориз. Но признава, че промените на международните пазари може да доведат до поскъпване на ориза у нас.

„За последните три години цената на ориза у нас се е вдигнала с 90 стотинки. Ако има увеличение на цената, то ще е в рамките на 20-30 стотинки, което едва ли ще повлияе сериозно на потребителската кошница“, смята експертът.

Млечни продукти

Данните на ДКСБТ отчитат, че при киселото мляко и маслото вече има трайна тенденция за намаление на цените. Тя е обаче доста по-бавна, от когато се качваха. При маслото, например, в рамките на година цената е паднала с 10 на сто.

При млечните продукти потребителите трябва да очакват задържане на цените на сегашните нива или понижение с 2-3%. „Естествено, и при сиренето, и при кашкавала трябва да видим още малко поевтиняване.

Много сериозно бяха нарушени дисбалансите през 2022 г. относно разходи, логистика, разходите за труд. Тъй като постоянният натиск на пазара на труда също оказва влияние на крайната цена.

Хубавото е, че има добри примери от определени млечни компании, чиито цени тръгнаха надолу и полека влязоха в едни нормални граници, които са достатъчни и за рентабилност на предприятията, и за потреблението. Така че конкуренцията ще свърши своята работа, радваме се на силно конкурентен пазар и много трудно някой може да го манипулира“, коментира Владимир Иванов.

По думите му, ако кашкавалът излиза на между 15 и 17 лева за кг от различните мандри, то е редно цената на дребно да е 23-26 лева за кг.

Цени от 32 и 35 лева определено са ненормално високи, и тук вече е и ролята на нас, потребителите, просто да отказваме такъв тип продукти с оглед на това и ние да окажем натиск върху този, който иска да забогатява повече, смята той.

Месото

Цената на едро на свинското месо почти не е мръднала в последните 4 години и това е почти единственият продукт, при който няма изменение. Ако през 2021 г. цената на едро е била 9.36 лева за кг, то към днешна дата е 9.38 лева за кг, отчитат от ДКСБТ.

„По-скоро изчезнаха свръхниските цени, на които се предлагаше от 4.90 - 5.20 лева за кг. В магазините ще виждаме цени от 10 и 14 лева за кг, в зависимост от качеството на месото. И по-ниски цени на промоция. Има доста сериозно предлагане в Европа на свинско месо.

Проблемът е, че изпитваме известни затруднения на нашия животновъден сектор и там трябва да се поработи много сериозно, за да се увеличи предлагането на българско месо. Първо чумата по свинете ни създаде проблеми, след това дойде кризата с Ковид, след това войната в Украйна.

В крайна сметка, поскъпването на фуражите и запазването на цената доведе до тежко положение на нашия сектор. Но потребителите да не се притесняват – свинско месо има и може би ще е най-евтината храна, особено спрямо нейната калорийна стойност“, категоричен е председателят на комисията.

Пенсионери ощетени с по над 800 лева на месец

Той каза още, че не ни очаква скъпа зима, ако не се случат някакви необичайни неща.

„Все пак на доста близко разстояние бушува един световен конфликт, който може да разбърка цялата световна система. По-скоро хората с ниски доходи, когато се увеличат енергийните им разходи, ще изпитват затруднения. Но няма да видим пазарни проблеми, каквито видяхме през 2021 и 2022 г.“, заключи Иванов.