Индия стартира първата си мисия за наблюдение на Слънцето само няколко дни, след като страната влезе в историята с първото си кацане в близост до Южния полюс на Луната, съобщава CNN.

Aditya-L1 излетя от стартовата площадка в Шрихарикота в събота в 11:50 ч. индийско време (06:20 ч. по Гринуич).

Ще трябва да измине 1.5 млн. км от Земята - 1% от разстоянието Земя-Слънце. Индийската космическа агенция твърди, че пътуването дотам ще отнеме четири месеца, съобщава darik.bg.

Първата индийска космическа мисия за изучаване на най-големия обект в Слънчевата система е кръстена на Сурия - хиндуисткия бог на Слънцето, който е известен и като Адитя.

Индийският луноход „Прагиян” се придвижва самостоятелно на лунната повърхност

А L1 е съкращение от точка 1 на Лагранж - точното място между Слънцето и Земята, към което се насочва индийският космически кораб.

Според Европейската космическа агенция, точката на Лагранж е място, където гравитационните сили на два големи обекта - като Слънцето и Земята - се неутрализират взаимно, което позволява на космическия кораб да "виси".

След като Aditya-L1 достигне тази "точка за паркиране", той ще може да обикаля около Слънцето със същата скорост като Земята. Това също така означава, че спътникът ще се нуждае от много малко гориво, за да работи.

Индия успешно кацна на Луната (видео)

В събота сутринта няколко хиляди души се събраха в галерията за наблюдение, създадена от Индийската агенция за космически изследвания (Isro) близо до мястото на изстрелването, за да го наблюдават.

Изстрелването беше излъчено на живо по националната телевизия, където коментаторите го определиха като "великолепно". Учени от Isro заявиха, че то е било успешно и "работата му е нормална".

След един час и четири минути полет Isro обяви, че мисията е "успешна". "Сега ще продължи пътуването си - това е много дълго пътуване от 135 дни, нека му пожелаем [късмет]", заяви ръководителят на Isro Срийдхара Паникер Соманат.

Директорът на проекта Нигар Шаджи заяви, че след като Aditya-L1 достигне целта си, тя ще бъде от полза не само за Индия, но и за световната научна общност. Aditya-L1 ще обиколи няколко пъти Земята, преди да бъде изстрелян към L1.

От тази позиция той ще може да наблюдава Слънцето постоянно - дори когато то е скрито по време на затъмнение - и да извършва научни изследвания.

Isro не съобщава колко ще струва мисията, но според съобщения в индийската преса, тя възлиза на 3.78 млрд. рупии (46 млн. долара; 36 млн. паунда).