"Очаква се леко повишение на цените на плодовете и зеленчуците у нас". Това заяви пред Дарик радио Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

По думите му, по-скъпите плодове и зеленчуци са вследствие на по-малкото предлагане на родна продукция заради лошите климатични условия и многото дъждове през май, юни и юли.

Рекорден скок на цената на зехтина

Иванов уточни, че въпреки това пазарът е добре зареден. Средно със 7% спрямо миналата година се е увеличила цената при плодовете и зеленчуците у нас, коментира той, цитиран от darik.bg.

Експертът уточни, че при плодовете и зеленчуците цените са вариационни, тъй като се предлагат сезонно. "Имахме седмица, в която цената на краставицата скочи с близо 30%, но само за ден спадна с 35%".

Въпреки лошото време през май, юни и юли, което води до по-ниско родно производство, европейският пазар е добре зареден и няма да има дефицит на стоки. "Стоката българско производство ще е по-малко, което няма как да не вдигне цените при плодовете и зеленчуците".

Лоша е реколтата и на кромид лук в Европа, където също ще видим по-високи ценови равнища. При основните хранителни продукти Иванов отчете, че има задържане на цените, като се поддържа разлика от 5 до 6% на годишна база.

Владимир Иванов отбеляза, че има спад в цената на маслото, като в момента е по-евтино с около 2%, в сравнение с миналата година. Той отчете още, че свинското месо поддържа миналогодишните ценови нива.

Как да запазите плодовете си свежи в продължение на седмици

Брашното е поскъпнало с около 0.05 ст. Ръст в цената бележат варивата. При ориза поскъпването е с над 15%.

"При ориза е вследствие на кризата в Тихоокеанския басейн. Имаме добро предлагане на ориз, а според нивото на търсене не би следвало да възникне проблем. Просто ще има малко по-висока цена, като при търговията на дребно изменението още не се е усетило".

По думите му има дисбаланси на пазара, но те вървят в размер на до 2% и не се очакват драстични изменения. Според Иванов, до Нова година няма да се види нещо особено и изненадващо на пазара както у нас, така и в Европа.

Цените на хранителните стоки на едро поеха нагоре

"Прогнози как ще поскъпне всичко с 50% няма да се случат". Иванов допълни, че някъде по веригите се отчита разлика в цената от 70% от борсите до щандовете на магазините, което се дължи на недобри търговски практики и господстващ капитал.

По думите му е необходимо сдружение на земеделските производители.