София е кандидат за световна столица на книгата на ЮНЕСКО. В тази инициатива са обединили усилия Асоциация „Българска книга" (АБК) и Столичният общински съвет, съвместно с Министерството на културата.

Това беше обявено  на официалното откриване на 11-ото издание на „Алея на книгата" в София, съобщава darik.bg

Съвместната инициатива за кандидатурата беше обявена от председателя на управителния съвет на АБК Десислава Алексиева. Тя и министър-председателят акад. Николай Денков дадоха старт на станалата вече традиционна за столицата „Алея на книгата". 

Къде е „Ключът към твоето дете“

Присъствалите на откриването представители на издателите, работодателите, на държавните и общински институции се обединиха също около необходимостта от спешни мерки за повишаване на грамотността - защита на авторското право и трансформирането на дългогодишната инициатива на АБК #КаузаГРАМОТНОСТ в национална програма със съответното финансиране.

От 4 до 10 септември на столичния бул. „Витоша“ и част от градинката пред НДК са разположени 58 шатри на 144 издателства.

„Алея на книгата“ се провежда в рамките на националната кампания #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга” (АБК) и партньори. Идеята на инициативата е книгите да отидат при хората с цел повишаване мотивацията за четене и интереса към книгите.