Всеки пътувал със самолет през последните 10 години знае колко стресиращи могат да бъдат летищата.

Не сте тръгнали от вкъщи толкова рано, колкото трябваше. Лудото бързане да стигнете до гейта е забавено от проверката за сигурност. И за да добави още пикантност към ситуацията се чува фразата: „Лаптопи извън чантите, моля“.

Но какво общо има вашият лаптоп със сигурността?

Денят, който промени пътуването със самолет завинаги

Сигурността на летищата се промени драстично след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Преди това беше възможно преминаване през сигурността с ръчна чанта, пълна с всичко, от което се нуждаете на почивката си, включително нож с 10-сантиметрово острие.

Всъщност, именно по този начин терористите от 11 септември качват оръжията си на борда.

След тази дата процесите по проверка по света се промениха за една нощ. В САЩ частните охранители, получаващи минимална заплата, бяха заменени от федерална програма с висококвалифициран персонал. Всичко, което може да се счита за оръжие, вече се конфискува.

По целия свят пътниците внезапно бяха задължени да свалят обувките, коланите и връхните си дрехи и да вадят от ръчния си багаж телефоните, лаптопите, течностите и всичко друго, което може да се използва за сглобяването на импровизирано взривно устройство.

Това продължи няколко години. В крайна сметка, бяха разработени по-усъвършенствани методи за скрининг за ефективно идентифициране на определени заплахи. Днес някои държави не изискват да сваляте обувките си, когато преминавате през охраната.

Така че защо трябва да вадите лаптопа си?

Скенерите на летищата изминаха дълъг път

Машината, през която минават вашите чанти и устройства, е рентген, посочва CNN.

Основната причина, поради която трябва да извадите лаптопа от чантата, е, че неговата батерия и други механични компоненти са твърде плътни, за да могат рентгеновите лъчи да проникнат ефективно – особено ако сканиращата система е стара.

Същото важи и за захранващите кабели и други устройства, като таблети и фотоапарати.

С тези предмети в чантата ви служителите по сигурността не могат да използват екранираното изображение, за да определят дали е налице риск. Те ще трябва да маркират чантата за физическо претърсване, което забавя всичко. По-лесно е, ако всички устройства бъдат извадени.

Лаптопът може също така да скрие от погледа на служителите по сигурността опасни предмети. Сканирането му отделно разкрива компонентите му. В някои случаи може да бъдете помолени да го включите, за да докажете, че това е действително работещ компютър.

С по-новата технология за сканиране служителите по сигурността могат да видят багажа ви от различни ъгли, за да разберат дали нещо е скрито или замаскирано.

Например, хората са се опитвали да смесват части от оръжие с други компоненти в опит да преминат проверката на регистрирания багаж.

Някои летища са надстроили 3D сканирането, което позволява на пътниците да прекарват багажа си през охраната, без да се налага да изваждат лаптопите си. Ако не бъдете помолени да извадите устройството, вероятно това е, защото се използва една от тези по-скъпи системи.

Въпреки това усъвършенстването на технологията няма да елиминира забавянето, причинявано от проверките. В крайна сметка, важна е скоростта, с която персоналът сканира изображенията (което диктува движението на конвейерната лента).

Освен ако не намерим начин да автоматизираме целия процес и да го изпълняваме с минимален човешки надзор, ще продължим да страдаме от  забавяния.

Какво ще кажете за скенерите за тяло?

Но куфарите не са единственото нещо, което се сканира. Вие също сте подложени на подобна проверка.

Високата рамка, през която минавате, е метален детектор. Целта му е да открие всякакви оръжия или други незаконни предмети, скрити под дрехите ви. Летищните металдетектори използват нейонизиращо лъчение, което означава, че не излъчват рентгенови лъчи.

По-големите скенери за тяло, от друга страна, са вид рентгенови апарати. Те могат да бъдат активни или пасивни, както и комбинация от двете.

Пасивните скенери откриват естествената радиация, излъчвана от вашето тяло и всички обекти, които може да са скрити. Активните скенери излъчват нискоенергийна радиация, за да създават сканирано изображение на вашето тяло, което след това може да бъде анализирано.

Видът машина, през която преминавате, зависи от това къде се намирате. Например, вид активен скенер, който излъчва рентгенови лъчи чрез така наречената „технология на обратното разсейване“, някога е използван широко в САЩ, но вече не е в употреба.

Освен това е забранен в Австралия и Европейския съюз, където може да се използва само нейонизираща технология. Друг вид скенер излъчва по-нискоенергийни вълни, вместо рентгенови лъчи, за да създаде изображение на пътника. Честотите на вълните се считат за нейонизиращо лъчение.

AI на летището

Напоследък AI изглежда е навсякъде около нас и летищата не са изключение. Напредъкът в AI системите ще промени бъдещето на сигурността.

Засега от проверяващите се изисква да идентифицират потенциални заплахи в сканираните изображения. Но какво ще стане, ако усъвършенстван AI е обучен да прави това с помощта на база данни от изображения? Всичко ще се случва много по-бързо.

Някои летища вече използват усъвършенствани скенери за компютърна томография за създаване на 3D изображения с висока разделителна способност. В бъдеще тази технология може да бъде допълнително подобрена от AI, за да открива заплахи по-бързо.

Хипотетично, компютърната томография може да се използва както за хора, така и за техния багаж. Може ли това да позволи на пътниците да преминават през скенера заедно с багажа си? Евентуално.

Дотогава вероятно трябва да опитате всичко възможно да потеглите за летището навреме.