Новооткрита комета ще бъде видима на нощното небе, докато прелита покрай Земята следващата седмица. Но ще ви трябват известни умения, за да я забележите, предупреждава CNN.

Японският космически фотограф Хидео Нишимура за пръв път наблюдава кометата Нишимура в началото на август, докато прави снимки на нощното небе, според EarthSky.

Оттогава небесният обект е увеличил яркостта си, докато се придвижва през вътрешната слънчева система в орбита около Слънцето.

Кометата ще бъде най-близо до Земята във вторник – на 125 милиона километра, което означава, че ще е потенциално видима през следващите пет дни.

Тя ще бъде много по-близо до Слънцето, преминавайки на почти 34 милиона километра от звездата на 17 септември, според Алън Хейл, съоткривател на кометата Хейл-Боп и основател и президент на Earthrise Institute.

„Нишимура завършва една орбита на всеки 430 до 440 години, „което означава, че последният път, когато е минала близо до Слънцето (и може би се е доближила до Земята) е около 1590 г., преди изобретяването на телескопа“, д-р Пол Чодас, директор на Центъра на НАСА за изследване на близки до Земята обекти в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния.

„Не знаем дали тогава е била достатъчно ярка, за да се види с невъоръжено око,“ допълва той. Нито една комета, записана през този период от време, не съответства на Нишимура, казва Хейл.

Как да я видите?

Кометата е достатъчно ярка, за да се наблюдава от Земята поради малкото разстояние и ще се движи близо до хоризонта, така че бинокълът е най-добрият начин да я наблюдавате, казва Чодас. А тъмното небе далеч от градските светлини осигурява оптимални условия за това.

Ако се опитвате да я различите от други обекти в нощното небе, имайте предвид, че опашката й винаги сочи далеч от Слънцето, казва Дейв Шлайхер, астроном от обсерваторията Лоуел в Аризона.

И докато кометата изглежда зеленикава на снимките поради наличието на двуатомен въглерод, тя ще бъде почти безцветна или леко розова през бинокъл, тъй като слънчевата светлина се отразява от нея, според Шлайхер.

Накъде ще се отправи Нишимура?

Като се има предвид колко близо ще премине тя покрай Слънцето, е възможно интензивната му топлина да я унищожи.

„Тъй като замръзналите ледове се нагряват и сублимират в газове, кометата може да се разпадне“, казва Чодас. „Зависи много от размера на ядрото й, който не ни е известен, тъй като е заобиколено от атмосфера от газ и прах.“

Но като се има предвид, че кометата вече е преживяла поне едно предишно близко минаване покрай Слънцето, а и вероятно много повече (въпреки че възрастта й е неизвестна), Хейл и други експерти очакват тя да оцелее.

„Ако оцелее при преминаването си покрай Слънцето, ще премине към далечната му страна от Земята в началото на октомври и след това ще се появи в сутрешното небе на южното полукълбо през ноември“, казва Хейл.

„Може да остане видима няколко месеца след това, въпреки че вероятно ще бъде доста тъмен обект, който ще продължи да избледнява, докато се отдалечава от Слънцето и Земята,“ допълва експертът.

След това ще минат повече от 400 години, преди кометата да прелети отново покрай Земята.

Ако пропуснете шанса да я видите, има няколко комети, които ще се появят в нощното небе през следващите 16 месеца, казва Хейл.

Кометата Понс-Брукс ще бъде най-близо до Слънцето през април и трябва да бъде слабо видима с невъоръжено око на вечерното небе около месец преди това. През юни кометата Олберс ще се приближи близо до Слънцето и ще може да се види с бинокъл.

А кометата Tsuchinshan-ATLAS, открита през януари, ще бъде най-близо до звездата в края на септември 2024 г., като ще мине покрай Земята в средата на октомври 2024 г. с потенциал да стане много ярка.