Почти половината от директорите по сигурността на най-големите компании в света очакват да увеличат значително бюджетите си през следващата година.

Те прогнозират, че икономическите и социални вълнения водят до повече случаи на кражби, измами и изтичане на чувствителна информация, съобщава Ройтерс.

Проучване сред 1775 мениджъри по сигурността в 30 държави установява, че техните компании са загубили над 1 трилион долара през 2022 г. в резултат на инциденти, които не са свързани с кибератаки. Сумата е идентична с тази на финансовото въздействие на киберпрестъпленията. 

Проучването, направено от американската компания за сигурност и персонал Allied Universal, показва, че компаниите губят пари, стоки и интелектуална собственост както заради вътрешни грешки и злоупотреби на собствения им персонал, така и на външни атаки.  

В изследването участват ръководители, контролиращи общо 660 милиарда долара бюджети за сигурност през 2022 г., или 3.3% от глобалните приходи на техните компании.

На въпрос какво ще се случи с тези бюджети през следващата година, 46% отговарят, че очакват да се увеличат значително. Това би добавило към нарастващите разходи, с които компаниите по света се борят - от заплати до енергия.

Главният изпълнителен директор на Allied Стив Джоунс коментира пред Ройтерс, че докато голяма част от измамите, фалшифицирането и загубата на интелектуална собственост се извършват по финансови причини, някои вътрешни изтичания на чувствителна информация са мотивирани от социални фактори. 

„Наблюдава се социална или политическа мотивация, при която злонамерените лица имат желание да навредят на дадена компания или да ѝ въздействат социално и политически“, казва още Джоунс.
 
Икономическите вълнения, произтичащи от високата инфлация и влошаващия се стандарт на живот, заедно с изменението на климата и социалните турбуленции, са изброени като проблеми, които могат да доведат до пробиви в сигурността.

В Северна Америка 41% от респондентите казват, че са преживели нарушение на авторски права от персонал или подизпълнители, докато 32% са загубили физическа собственост в резултат на действия на външни участници.

Примерите за загуби включват кражба на стоки от висок клас в сектора на технологиите и търговията на дребно, докато фармацевтичният сектор се бори с фалшифицирането на продукти.

Центровете за данни също се разглеждат като изложени на риск поради прекъсване на енергетийното захраване или ако потенциален пробив в сигурността е свързан с кибератака.

Запитани за бъдещите си разходи, 42% от респондентите твърдят, че възнамеряват да инвестират в изкуствен интелект и задвижвано от AI наблюдение, за да откриват заплахите по-бързо.