Седемгодишно момиченце получи уникален подарък за рождения си ден, откривайки почти трикаратов диамант в парк в Арканзас.

Забележителният 2.95-каратов златистокафяв скъпоценен камък е открит в държавния парк Crater of Diamonds - едно от малкото обществено достъпни места за изкопаване на диаманти в света. Малката Аспен Браун искала да празнува рождения си ден там.

„Тя се умори и искаше да седне за минута, така че отиде до едни големи камъни до оградата“, разказва бащата на Аспен - Лутър Браун. „След това тичаше към мен, викайки: „Татко! татко! Намерих един!“

Лутър Браун добавя: „Не й бяха необходими умения, за да го намери. Тя просто беше на точното място в точното време“. Семейството уместно нарича находката диамант Аспен.

Според помощник-управителя на парка Уеймън Кокс, това е вторият по големина диамант, откриван от посетител и регистриран тази година. Той е златистокафяв и има „искрящ блясък“.

„Това е завършен кристал, без счупени фасети и малка цепнатина от едната страна, създадена при формирането на диаманта“, добавя Кокс, цитиран от T+L. „Това със сигурност е един от най-красивите диаманти, които съм виждал през последните години.“

Диамантът с размер на грахово зърно е първият голям скъпоценен камък, регистриран в парка след приключването на разкопките миналия месец.

„Компания направи изкоп от 150 ярда през август, за да помогне за справяне с ерозията от северната страна на зоната за търсене“, казва началникът на парка Калеб Хауъл. „Бяха открити няколко тона диамантен материал и е много възможно този камък и други да са открити в резултат на това.“

Това не е най-големият диамант, откриван някога в района. Тази титла принадлежи на 40.23-каратов бял диамант с розова отливка, открит през 1924 г. - десетилетия преди създаването на парка в Арканзас през 1972 г.

През 2020 г. мъж открива 9.07-каратов кафяв диамант, а през 2021 г. посетител от Калифорния намира 4.38-каратов жълт скъпоценен камък.