TikTok стартира официално своята дейност в сферата на онлайн търговията в САЩ с пускането на TikTok Shop.

След продължили месеци тестове платформата за кратки видеа вече предлага възможности за пазаруване в приложението в САЩ. TikTok магазинът предлага на потребителите възможност да намират и закупуват директно продукти, използвани във видеа, или обозначени в съдържание в страницата For You, „закачени“ в профилите на различни марки или рекламирани в новия раздел Shop.

Тази нова функционалност може да осигури на създателите на съдържание нови източници на приходи като ги свърже с марки под формата на рекламни партньорства с определена комисиона. TikTok също така предлага програма “Изпълнено от TikTok,” която подсигурява логистичните нужди на продавачите, в това число съхранение, опаковане и доставка.

“TikTok създава нова култура на пазаруване с тенденции като #TikTokMadeMeBuyIt, вдъхновяващи хората да откриват и споделят продукти, които обичат”, написаха в блогпост от компанията. “С TikTok Shop, ние предоставяме на хората място, на което да се насладят на радостта от откриването и закупуването на нови продукти без да излизат от приложението.”

От TikTok очакват да увеличат четворно продажбите си на стоки до края на годината до 20 млрд. долара, според Bloomberg.

Усилията на компанията в сферата на електронната търговия на живо идват на фона на затрудненията на други платформи по отношение на възможностите за онлайн пазаруване.

През март притежаваната от Meta Instagram спря обозначаването и пазаруването на продукти по време на лайвстрийм и премахна бутона за пазаруване в своята навигация. Facebook също спря пазаруването по време на лайвстрийм през октомври. От YouTube пък сключиха партньорство с Shopify през 2022 г., с което да помагат на създателите на съдържание на продават продукти.

Amazon предлага Amazon Live от 2019 г., където се продават продукти чрез лайвстрийм видеа. Amazon Storefront, която бе пусната през 2018 г., също позволява на потребителите да изграждат страници, които обединяват съдържание и продуктови препоръки за продажба на последователи срещу комисиона.

TikTok Shop вече се предлага в части от Азия и във Великобритания. Югоизточна Азия е регион с общо население от 630 милиона души, половината от които са на възраст под 30 г. Това е един от най-големите пазари на TikTok по отношение на брой на потребителите, като осигурява над 325 милиона посетители на приложението всеки месец, според данни на Reuters.

Платформата обаче все още не може да трансформира огромната си потребителска база в сериозни източник на приходи от електронна търговия в региона, тъй като се сблъсква с конкуренцията на по-големи компании в сферата, като Shopee, Lazada и Tokopedia.

Стойността на трансакциите от онлайн търговия в региона достигна близо 100 млрд. долара миналата година, като само Индонезия е генерирала 52 млрд. долара, според данни на консултантската компания Momentum Works.

TikTok е способствала за трансакции на стойност 4.4 млрд. долара в Югоизточна Азия през 2022 г., в сравнение с 600 млн. долара година по-рано. Въпреки това компанията изостава значително зад Shopee, която е генерирала 48 млрд. долара от продажбата на стоки през 2022 г.

Пробивът на щатския пазар е още по-труден. Стартиралият тази седмица TikTok Shop е в тестови режим от ноември.

В миналото платформата се е отказвала от опити за навлизане в онлайн търговията. TikTok пусна пилотен проект с Shopify през 2021 г., който обаче се оказа неуспешен, а през 2022 г. се появи информация, че платформата се отказва изцяло от лайв шопинга в САЩ и Европа.