Забраната на внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. 

"Ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец", заяви финансовият министър Асен Василев, цитиран от darik.bg

„С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара народа да плаща повече за брашно, хляб, олио и фуражи, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2 милиарда и половина лева”, обясни Василев. 

Той представи и статистика за печалбите в сектора на зърнопроизводството.

„При разрешен внос миналата година печалбата е 2.607 млрд. лв. Приходите са 7.765 млрд. лв., а печалбата е 1.862 млрд. лв. Приходите за 2021 г. за сектора са 1.9 млрд. лв., а за 2022 г. - 2 млрд. лв.", уточни финансовият министър Асен Василев.

Фон дер Лайен в годишната си реч: Нека най-накрая да пуснем България и Румъния в Шенген

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021 г. е 1.6 млрд. лв., а за 2022 г. е 1.96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. евросредства и 1.1 млрд. средства от националния бюджет, уточни Василиев.

По-рано днес и министър-председателят Николай Денков заяви, че решението вносът на зърно от Украйна да бъде освободен е правилно. 

По думите му, това ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията, както и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

Денков уточни, че България ще се включи в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит през страната ни към гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите държави, които имат нужда от него. За тази дейност ще бъде поискана подкрепа от Еврокомисията за транспортната ни инфраструктура. Ще се засили и фитосанитарният контрол при вноса, за да се гарантира здравето на гражданите, каза още премиерът.