Когато селскостопанският производител Рубенс Браз започва да отглежда бразилски пилета, той няма представа доколко ще се разрасне дейността му или колко големи ще станат птиците.

20 години по-късно той отглежда гигантски петли в Централна Бразилия, като изкарва прехраната си от нарастващите продажби в страната, отдавайки се на хобито си. Неговите птици, наричани "гигантски индийски петли," могат да достигат височина от над 120 сантиметра.

Цената на гигантските пернати, които очакват официално да бъдат признати като нова порода, в някои случаи може да достигне 20 000 бразилски реала (4 000 долара за брой), казва Браз, като към тях има интерес от страна на животновъди в страната.

"Първоначално това беше хоби," казва той в интервю в една от неговите ферми в щата Гоя̀с. "След това други животновъди започнаха да се интересуват и днес вече имаме търговска дейност."

Неговата компания, която носи името Avicultura Gigante, все още е нишов играч в Бразилия - най-големия износител на птиче месо в света и дом на големи производители на месо, в това число BRF и JBS.

След като глобалната криза с птичия грип се отрази на бизнеса тази година, ограничавайки транспорта на живи животни в Бразилия, Браз казва, че се е съсредоточил върху доставките на оплодени яйца до намиращи се близо до него фермери. В своите ферми той отглежда около 300 птици.

И макар това да не е достатъчно, за да обслужва месната промишленост, той посочва, че има достатъчно голямо търсене от страна на колекционери и фермери, които искат да увеличат стадата си от т. нар. пилета caipira, или свободни птици, отглеждани в малки имоти основно с цел препитание.