Най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) от 2021 г. насам беше осъществено тази седмица.

След близо двегодишна суша на IPO пазара, базираният във Великобритания разработчик на чипове Arm направи успешен дебют на Nasdaq вчера, като акциите на компанията поскъпнаха с 25%, което ѝ осигури пазарна капитализация от около 65 млрд. долара.

Търговията с 95.5 млн. ценни книжа на Arm отвори вчера при цена от 56 долара за брой, което вече бе с 10% над първоначалната цена от IPO-то. Акциите приключиха сесията на цена от 63.59 долара за брой.

Силното начало бележи както най-голямото първично публично предлагане тази година, така и най-голямото от IPO-то на производителя на електрически пикапи Rivian през 2021 г.

Индексът на сините чипове на Нюйоркската фондова борса Dow Jones пък нарасна с над 330 пункта вчера, отчитайки най-доброто си представяне от август.

SoftBank, която придоби Arm за 32 млрд. долара през 2016 г., ще запази около 90% от акциите на компанията.

Повечето хора вероятно не са чували за Arm, но много от тях използват продуктите ѝ ежедневно. Apple, Samsung, Nvidia и Google базират своите чипове на дизайните на Arm и нейните инструкции.

Компанията е от съществена важност за производството на смартфони, лаптопи, видеоигри, телевизори и GPS-и.

През миналата седмица компании, сред които Apple, Google, Nvidia, AMD, Samsung и TSMC, заявиха интерес към инвестиция в IPO-то на Arm.

Броят на сделките падна до най-ниското си ниво от повече от десетилетие, след като опасенията относно рецесията и високите лихви свиха пазарните оценки на компаниите.

Уолстрийт гледа на листването на Arm като на метеорологичен балон за редица технологични компании, които изчакват, за да излязат на борсата.

От Goldman Sachs съобщиха през лятото, че приходите на банката от инвестиционно банкиране са намалели с 20% през второто тримесечие на 2023 г. Като цяло, печалбата на инвестиционната банка за тримесечието пада с 58% на годишна база, до 1.2 млрд. долара.

Експерти обаче твърдят, че има много добри компании, които изчакват, за да направят своя борсов дебют, но просто не искат да са първите. Успешен дебют на Arm би могъл да бъде голямото IPO, което да разчисти пътя за останалите.