Италиански остров ще позволи на избрани чужденци да живеят без да плащат наем и комунални сметки в продължение на три месеца, пише CNBC.

Те ще отседнат в малкото селце Ололай, намиращо се на остров Сардиния.

Целта на програмата на кметството, е да приюти 30 дигитални номади, които да работят оттам в продължение на 90 дни. Именно това е максималният срок, в който чужденци могат да останат в Италия без визи.

Ололай се намира далеч от крайбрежието на Сардиния. През годините част от местните хора напускат селото, за да търсят по-добри възможности в други части на страната.

Само преди последния век населението на Ололай намалява от 2 250 души на настоящите 1 300 души, като раждаемостта е сведена до минимум. 

Кметството на селото е предвидило 20 000 евро, за да може да поеме разходите на 30 дигитални номади, които ще пристигнат в следващите две години. Те ще остават в селото по предварително подготвен график, а кандидатурите могат да се подават до декември.

Селото стана известно през 2018 г., когато предостави възможност на чужденци да закупят селски къщи за 1 евро. Те обаче трябваше да вложат определена сума в тяхното реновиране.

Първият дигитален номад вече пристигна в Ололай. Това е 39-годишната Кларийс Партис, която е софтуерен инженер от Лос Анджелис. Тя планира да остане в селото поне месец.

„Пътувам в последните две години, като за последно бях в Занзибар. Програмата „Работи от Ололай“ ми допадна и вече мога да се насладя на страхотна природа, чист въздух, планини, красиви плажове и спокоен начин на живот“, казва тя.