Турският президент Реджеп Ердоган е помолил главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да построи завод на компанията в южната ни съседка, информира Reuters, позовавайки се на дирекцията за комуникации към турското президентство.

От дирекцията цитират Мъск, който е заявил, че много турски доставчици вече работят с Tesla и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия завод на компанията.

Ердоган и Мъск са разговаряли по време на среща в небостъргача Turkish House в близост до централата на ООН в Ню Йорк, информира турската новинарска агенция Anadolu.

Ердоган е в САЩ, за да присъства на 78-мата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Турският президент е заявил още, че е отворен за сътрудничество в сферата на изкуствения интелект и интернет услугата Starlink, предлагана от компанията на Мъск SpaceX.

Мъск е посочил, че SpaceX има желание да си сътрудничи с турските власти за придобиването на необходимия лиценз за предлагането на сателитните услуги Starlink в Турция.

Според дирекцията, Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския аерокосмически и технологичен фестивал Teknofest в Измир в края на септември, а Мъск е отговорил, че с удоволствие би го направил.

Мъск се очаква да се срещне и с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Калифорния днес. Разговорът им ще се фокусира върху сферата на технологиите, свързани с изкуствения интелект, според негов пост в социалната мрежа X.

През август Tesla прояви интерес към изграждането на завод в Индия, който ще произвежда евтини електрически превозни средства.