Въпреки че кръщава сравнително младата си марка за електрически велосипеди HoheAcht на името на региона в Германия, в който е базиран, доставчикът на велосипеди Technibike GmbH ще напусне производствените си съоръжения в Щасфурт и ще се премести в Източна Европа - по-точно в България.

Според Technibike, чиито марки включват HoheAcht, Pyro-Bikes и Cooper, решението се основава на внимателен анализ на променящите се условия в родната й страна.

„Условията за производство в Германия се влошиха значително, особено в годините на коронавирусната пандемия. В сравнение с други европейски страни, ние плащаме почти три пъти по-високи разходи за енергия и сме изправени пред значителен ръст на разходите за персонал.

Следователно производството на конкурентни цени е невъзможно", се казва в изявление на компанията, цитирано от bike-eu.com. От Technibike посочват още, че е почти невъзможно за компанията да разшири собственото производство в завода в Щасфурт.

„В допълнение към трудностите да намерим подходящ квалифициран персонал, ние се сблъскваме с многобройни бюрократични пречки, които изискват значителни административни усилие," допълват от дружеството.

В бъдеще Technibike ще разшири допълнително сътрудничеството си „с установен производствен партньор в Източна Европа, който е специализиран в създаването на висококачествени електрически велосипеди“.

С преместването на производството в България компанията ще получи възможност да оптимизира надеждността на доставките и качеството на продукта.

В Германия компанията ще затвори производствената част, но логистиката и обслужването, в които са заети около 100 души, ще продължат да функционират.