Сайтът за парични преводи MoneyTransfers представи класация на европейските градове, в които чужденци могат да купят най-евтините имоти.

В първата десетка се нареждат два български града (Бургас и Пловдив), докато в топ 20 попада и Варна - на 12-а позиция.

Проучването посочва, че най-източният от Канарските острови Лансароте и кипърският Пафос са предпочитани от избралите да работят в чужбина, но там вече не могат да се намерят изгодни имотни сделки.

Изнесените данни показват, че само в един голям европейски град се предлагат недвижимости с цена под 100 хил. долара за средните 100 кв. м жилищна площ, докато разликата от първия до намиращия се на 20-а позиция град е повече от 110 хил. долара.

Топ 10

Северномакедонският Битоля се намира само на 15 км от гръцката граница и е известен със своя спокоен начин на живот. Това е и единственият град, според класацията, в който чужденци могат да купят имот със средна площ от100 кв. м за под 100 хил. долара (бел. ред. 97 942 долара).

Под 150 хил. долара ще трябва да заделят чуждестранните служители, които се насочват и към молдовския Кишинев и Мостар (Босна и Херцеговина), където цените варират около 138 хил. долара. 

Топ 5 завършва с Пловдив и Бургас, където средните цени за подобен имот са 142 и 147 хил. долара.

В челната десетка намират място румънските градове Крайова, Сибиу и Орадея (161 хил., 165 хил. и 178 хил. долара), гръцкият Патра (175 хил. долара) и Тузла в Босна и Херцеговина (180 хил. долара).

Варна заема 12-а позиция със средни цени на имотите с площ от 100 кв. м от 190 хил. долара.

В топ 20 попадат четири града, в които подобни жилища могат да се купят за повече от 200 хил. долара. Това са Подгорица (Черна гора), Тимишоара (Румъния), Осиек (Хърватия) и Баня лука (Босна и Херцеговина). 

В ранглистата няма населени места от Русия и Украйна.