Ако вашата основна фитнес цел е загуба на тегло, добре е да помислите в кое време на деня е най-подходящо да тренирате.

Засилената фазическа активност между 7 и 9 сутринта се свързва с по-ниска обиколка на талията и индекс на телесна маса, в сравнение със същите параметри при трениращите по обяд или вечер.

Това сочат данните от ново проучване, публикувано в списанието Obesity и цитирано от CNN.

„Планирайте тренировка сутрин преди имейли, телефонни обаждания или срещи, които да ви разсейват“, казва клиниченият психолог с опит в поведенческите управление на теглото Ребека Круковски.

Авторите на изследването проучват данни за здравето и активността на 5285 души от 2003 до 2006 г., в рамките на национално проучване на здравето и храненето на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

След като параметрите на участниците, като индекс на телесна маса и обиколката на талията, са записани, те получават устройства за проследяване на активността, които носят на дясното си бедро в продължение на 10 часа или повече всеки ден в продължение на четири до седем дни.

Тези, които тренират между 7 и 9 сутринта, имат среден ИТМ от 27.5, в сравнение с трениращите по обяд и вечер, които имат среден ИТМ от 28.3.

Средната обиколка на талията, коригирана спрямо качеството на диетата и приема на калории, е 96 сантиметра, 97.8 сантиметра и 97.5 сантиметра, съответно.

Тези констатации са верни, независимо от пол, етническа принадлежност, образование, употреба на тютюн, консумация на алкохол или заседнал начин на живот.

Освен това, дори сред хората, които отговарят на насоките за физическа активност - най-малко 150 минути на седмица, постигането на тази цел сутрин се свързва с най-ниския ИТМ и размер на талията.

Въпреки това, ИТМ и размерът на талията на участниците са измерени преди периода на проследяване на активността, но не и след това, така че авторите на изследването не успяват да докажат, че упражненията сутрин влияят пряко на двете измервания.

Планира се да бъдат направени още проучвания, които да потвърдят констатациите и дали има причинно-следствена връзка между сутрешната физическа активност и по-малкия ИТМ и размер на талията.

Защо времето може да има значение?

Причините може да са свързани както с физиологията, така и с начина на живот, според експерти. Спортуващите сутрин е по-вероятно да имат по-предвидим график, например не работят на смени или не изпълняват ангажименти, които пречат на сутрешната им физическа активност.

А това, от своя страна, има благоприятни ефекти върху теглото, продължителността и качеството на съня и нивата на стрес.

Учените твърдят, че ранните птици са биологично по-различни от совите.

Трениращите сутрин се характеризират с по-нисък дневен прием на калории и пасивно изразходват повече енергия, когато не спортуват. Тренировката на гладно сутрин означава, че тялото разчита на складираната мазнина за енергия, а не на глюкозата от храната.

Изводът е, че телата на ранните птици са по-добре подготвени за изгарянето на мазнини както по време на тренировка, така и през деня.

По-голяма загуба на тегло може да се получи и от по-концентрирани или структурирани упражнения - друг модел, открит при трениращите сутрин.

Ако можете да ги вместите, аеробните упражнения рано сутрин – като колоездене, бягане или дори бързо ходене, са обещаващ инструмент за отслабване, според експертите.