Има няколко важни разговора, които финансовият активист Даша Кенеди не провежда с бившия си съпруг, преди да сключат брак.

Тя казва, че не са обсъждали парични въпроси преди сватбата, което не след дълго започва да им тежи.

„Изхождах от това, което ме бяха учили – че това е домакинство с доходи от двама души, които работят. Просто си мислех, че това е рецепта за финансово стабилно семейство“, казва Кенеди. „Но финансово не бяхме на една и съща страница.“

Тя се оказва разведена на 25-годишна възраст, а 16-месечният процес на раздяла я товари с огромни дългове, чието изплащане отнема години, докато работи като счетоводител.

Днес на 34 години, Кенеди стартира втора кариера, създавайки онлайн общност, наречена The Broke Black Girl, където обучава жени на финансова грамотност и здравословни навици за пари.

Ако не водите ключови разговори и не задавате правилните въпроси, докато вземате променящи живота решения - като например да сключите брак, да промените работата си и да си купите дом - това може да доведе до предприемане на скок, за който все още не сте готови, казва Кенеди, цитирана от CNN.

Ето какво трябва да имате предвид, преди да предприемете тези големи стъпки, според експерти.

Обсъдете финансовите въпроси преди брака

Финансовите проблеми са сред най-честите причини за стрес във връзката и развод, сочат данните от проучване. Кенеди потвърждава това от личен опит.

Тя насърчава двойките да обсъждат дългове, бюджетиране и дългосрочни финансови цели много преди брака, за да смекчат финансовия стрес по-късно.

„Двойките винаги трябва да обсъждат своите очаквания за следващите 5, 10, 20 години. Лесно е да игнорирате това, когато сте млади и сключвате брак – толкова сте развълнувати от това, което е пред вас“, казва Кенеди.

„Но дългосрочните цели са отговорност и на двамата. Например, единият може да иска да се върне на училище или да остане вкъщи с децата. Всички тези неща влияят на брака“.

Разбира се, финансите не са единствената тема за обсъждане преди сватбения ден. Д-р Джордж Джеймс, лицензиран брачен и семеен терапевт, насърчава двойките да споделят нуждите си с партньора – включително очакванията относно стила на общуване, семейната динамика и интимността.

„Нещото, което насърчавам хората да правят, е да бъдат настоятелни. Изисквайте това, което искате и от което имате нужда във връзката си. Толкова много хора просто не са настоятелни“, казва Джеймс.

Той препоръча на двойките да обмислят предбрачно консултиране с терапевт. Процесът може да им помогне да се превърнат в по-добри комуникатори, което е ключът към успешна дългосрочна връзка.

„Ще имате спорове, ще имате трудни моменти“, казва Джеймс, който е женен с две деца. „Но това е, което изгражда пътуването. Когато си помисля за връзката със съпругата ми, трудните времена ни позволиха да имаме спомени и градивни елементи.“

Претеглете скритите разходи при купуване на жилище

Кенеди наскоро се мести от Сейнт Луис в Атланта с двамата си сина и в публикация в Instagram тя нарича процеса „едно от най-страшните, но най-възнаграждаващите“ неща, които е правила. Въпреки че в момента живее под наем, тя казва, че планира да купи дом след няколко години.

„Целта ми е да изградя дом за няколко поколения. Искам дом, който позволява на майка ми, баба ми и децата ми да останат с мен толкова дълго, колкото имат нужда от мен“, казва Кенеди.

Има добра причина за търпеливия й подход: да притежаваш дом означава да се справяш с много големи - и често неочаквани - разходи.

По-високите от очакваното разходи за поддръжка са сред основните причини две трети от собствениците на жилища да съжаляват за решението си, според проучване на Bankrate.com от 2021 г. Други основни причини за това включват местоположението и размера на лихвата по ипотеката.

За да се подготвим за придобиване на жилище, според Кенеди, е важно да сме наясно с всички разходи. „Трябва да имате предвид оценки, ремонти, данъци, първоначални плащания... Това е много повече от плащане на ипотека“, казва тя.

Кенеди съветва клиентите си да харчат около 25% от месечния си доход за изплащане на ипотеката, което ще им гарантира достатъчно пари за сметки, ремонти и неочаквани разходи. Тя също така насърчава хората да следят отблизо кредитния си рейтинг, преди да се обърнат към банката за жилищен заем.

„Направете оценка на това как в момента управлявате финансите си. Здравословните навици позволяват на кредитните институции да видят какъв тип собственик ще бъдете“, казва Кенеди. „Това определено ще ви помогне да увеличите шансовете си за одобрение, когато се опитвате да купите дом.“

И въпреки че купуването на жилище има много предимства, Кенеди казва, че няма нищо лошо в наемането.

„Покупката на жилище е едно от най-важните решения, които ще вземете. Повечето хора го виждат като финансова инвестиция. Но не е за всеки “, посочва тя.

Определете мотивацията си за промяна на работата

Когато Кенеди решава да смени кариерата си през 2019 г., напускайки работата си на счетоводител, за да управлява The Broke Black Girl на пълен работен ден, тя чувства, че придържането към статуквото не е опция.

„Мисля, че ако бях останала в тази роля, щях да понеса огромен удар върху самочувствието си. Бях в роля, която не ме удовлетворяваше. Не успях наистина да помогна на хората по начина, по който исках да помогна“, казва тя.

Всички работни места са временни, така че е важно да знаете кога е време да проучите други възможности, според Джей Ти О’Донъл, основател и главен изпълнителен директор на онлайн клуба за кариерно развитие Work It Daily.

„Мисля, че в момента, в който започнете да се събуждате и тази вътрешна мотивация вече не ви движи, трябва да седнете и да се запитате от какво сте недоволни?“ казва О’Донъл пред CNN.

„Грешката, която виждам, че хората правят, е, че я погребват... Това се отразява на работата ви и следващото нещо, което се случва, е, че сте нещастни.“

Основните причини, които милениалите и представителите на поколението Z изтъкват за напускане на работа, са заплащането, прегарянето и усещането, че работното място е вредно за психичното им здраве, според проучване на Deloitte за 2022 г.

О’Донъл казва, че е важно да проведете разговор с мениджъра си, ако смятате, че има нещо, което може да се направи, за да подобрите ситуацията си на работа.

„Или може би осъзнавате: „Уау, това не е правилното място или тип работа за мен.Тогава е време да започнете да си търсите нова работа,“ съветва експертът.

Тя насърчава хората да създадат списък с компании за интервю, преди да сменят работата си, като предприемат следните стъпки:

Стъпка 1: Намерете 10 компании, които уважавате и на които се възхищавате.

Стъпка 2: Напишете защо ги харесвате – заради продукта или услугата, която предлагат, заради клиентите им или техния подход.

Стъпка 3: Запитайте се от къде сте научили за тези компании. Това е жизненоважно, защото от там сте получили вътрешната си мотивация да вършите тази работа и да бъдете свързани с тази фирма.

Стъпка 4: Потърсете модел. По какво си приличат тези компании?

О’Донъл казва, че това упражнение може да помогне на търсещите нова професия да разберат какво ги мотивира да работят, увеличавайки шансовете да бъдат щастливи на следващата си работна позиция.

А смяната на работата може буквално да се отплати. Половината от американците, сменили работното си от април 2021 г. до март 2022 г., отбелязват 9.7% или повече ръст в доходите спрямо година по-рано, според Pew Research.

„Ако искате да имате страхотна кариера през целия си живот, винаги търсете работни възможности“, казва О’Донъл. „Преследвайте компании, които правят онова, което е важно за вас.“