Обувка, принадлежала на дете и датираща отпреди повече от 2000 години, беше открита в Австрия с непокътнати връзки.

Дизайнът на кожената обувка, чийто размер приблизително съответства на номер 30 по европейската номерация, предполага, че тя вероятно е била направена през втори век пр. н. е., според Deutsches Bergbau-Museum Bochum.

Обувката е изкопана от археолози в Дюрнберг, където се е извършвал добив на каменна сол още от желязната епоха, съобщава CNN. Смята се, че солта, която е особено добра за запазване на органични останки, е съхранила обувката в изключително добро състояние.

„Нашите изследователски дейности в Дюрнберг ни предоставят ценни находки от десетилетия, за да изследваме най-ранните минни дейности. Състоянието на намерената обувка е изключително“, казва професор Томас Щолнер, ръководител на изследователския отдел в музея.

Разкопките в Дюрнберг целят да разкрият информация за работата и живота на миньорите от желязната епоха.

Археолозите откриват обувката сред други органични останки, включително фрагмент от дървено острие на лопата, както и останки от козина с връзки, които може да са от качулка. Останките от връзки, намерени запазени, вероятно са били направени от лен.

Намирането на детска обувка е „винаги нещо специално“, защото показва, че децата са присъствали под земята, казват от музея.

„Органичните материали обикновено се разлагат с течение на времето. Находки, като тази детска обувка, но също и текстилни останки или екскременти, открити в Дюрнберг, предлагат изключително рядка представа за живота на миньорите от желязната епоха,“ посочва още Щолнер.