Сделката, в която Cisco Systems придоби Splunk срещу 28 млрд. долара, вероятно ще накара и други технологични гиганти да похарчат средства за подобни придобивания на софтуерни доставчици с предсказуеми приходи от абонаменти, казват инвестиционни банкери и анализатори.

Splunk - компания за софтуер за киберсигурност, беше в процес на промяна на своя бизнес модел от издаването на лицензи за софтуера си към преминаване към абонаменти, когато през миналата седмица обяви, че ще бъде придобита от Cisco.

Сделката е третото най-голямо придобиване в софтуерната сфера за всички времена.

Главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс, който разширява сферата на услуги на своята компания, за да компенсира замиращия ѝ бизнес с телекомуникационно оборудване, заяви пред анализатори, че 4-те млрд. долара годишни приходи, които Splunk ще генерира от абонаменти, са в основата на сделката.

Това показва как компании от сферата на Splunk, които разчитат на абонаменти, като Elastic NV, Datadog, Crowdstrike Holdings и Dynatrace, са потенциални мишени за придобиване от страна на технологични конгломерати, като Microsoft, Adobe и Oracle, които се борят с корпоративни клиенти, желаещи да намалят разходите си, казват банкери и анализатори.

Подобряващите се перспективи за софтуерни сливания и придобивания са добре дошли за търсещите сделки, след като активността в това отношение в технологичния сектор падна с 61% за първите осем месеца на 2023 до 231.5 млрд. долара, според данни на LSEG.

През последните години при сделките със софтуерни фирми доминират компаниите за дялово инвестирани, които почти нямат конкуренция от страна на технологичните гиганти.

New Relic, която е конкурент на Splunk, постигна през юли споразумение за придобиването си от страна на компаниите за дялово инвестиране Francisco Partners и TPG Inc срещу 6.5 млрд. долара.

Повишение на борсови индекс Nasdaq 100 тази година и опасенията на пазарите от икономическа рецесия ще вдъхнат смелост на технологични компании да последват примера на Cisco и да похарчат сериозни средства за придобивания, прогнозира Дейвид Чен, който оглавява технологичното инвестиционно банкиране в Morgan Stanley.

"Смятам, че перспективите на купувачите относно собствения им бизнес са се подобрили значително, в сравнение с преди четири месеца и това им дава увереност да ‚натиснат спусъка‘ за трансформиращи трансакции," казва Чен.

Според анализатори на Jefferies, това, че Федералният резерв засега спря с повишенията на лихвите, предоставя на кандидат-купувачите по-голяма сигурност около разходите им за финансиране, което пък ще подпомогне сключването на сделки.

Още преди сделката на Cisco имаше известни признаци, че технологични гиганти са започнали да се оглеждат за придобиване на софтуерни компании тази година, макар и в по-малки мащаби.

IBM, например, постигна споразумение през юни за закупуването на технологичната платформа Apptio за 4.6 млрд. долара.

Привлекателни пазарни оценки

Представянето на акциите на Splunk я направи податлива на придобиване. Макар книжата на компанията да бяха поскъпнали с 39% през 2023 г. преди обявяването на сделката, те губеха 44% от достигнатия през октомври 2020 г. връх, когато пандемията от COVID-19 принуди компаниите да харчат повече средства за информационни технологии, тъй като повечето им служители работеха от вкъщи.

Акциите на много от конкурентите на Splunk се представяха по подобен начин.

Исторически погледнато, днес акциите на софтуерните компании са евтини, което ги прави привлекателни мишени за придобиване.

Книжата на софтуерните компании се търгуват средно на 5 пъти прогнозите 12-месечни приходи, което е с 28% под средните нива за последните осем години, ако бъде изключен ефектът от пандемията, която временно повиши пазарните оценки в сектора, казват анализатори на Jefferies.

Сделката със Cisco оцени Splunk на 7 пъти прогнозите приходи за 12-месечен период, според Jefferies. Те и други анализатори заявиха, че цената, която Cisco плаща, е разумна.

Непубличните софтуерни компании може също да са по-податливи на придобивания.

Някои компании, които набраха средства при висока пазарна оценка по време на цикъла за набиране на финансиране през 2021 г., предпочитат да бъдат продадени вместо да бъдат принудени да набират средства от своите инвеститори отново при по-ниска пазарна оценка, казва Кийт Скърби, управляващ директор в компанията за инвестиционно банкиране Houlihan Lokey.

"На хоризонта се задава приливна вълна от сливания и придобивания в софтуерната сфера," прогнозираха през миналата седмица анализатори на Wedbush.