Образуването на нов „суперконтинент“ може да унищожи хората и всички други бозайници, обитаващи земята след 250 милиона години, смятат изследователи.

Използвайки първите по рода си суперкомпютърни климатични модели на далечното бъдеще, учени от университета в Бристол в Обединеното кралство прогнозират, че климатичните екстремни явления ще се засилят, след като световните континенти се слеят, за да образуват един суперконтинент - Pangea Ultima, след около 250 милиона години.

Те откриват, че Земята ще бъде изключително гореща, суха и практически необитаема за хора и бозайници, които не са еволюирали да се справят с продължителното излагане на прекомерна топлина.

Изследователите симулират тенденциите в температурата, вятъра, дъжда и влажността за суперконтинента, използвайки модели на движение на тектонични плочи, океанска химия и биология, за да изчислят нивата на въглероден диоксид.

Те откриват, че не само образуването на Pangea Ultima ще доведе до по-редовни вулканични изригвания, изхвърлящи въглероден диоксид в атмосферата и затоплящи планетата, но слънцето също ще стане по-ярко, ще излъчва повече енергия и ще затопли Земята допълнително, отбелязват експертите в доклад, публикуван в списание Nature Geoscience и цитиран от CNN.

„Нововъзникналият суперконтинент ще създаде троен удар, включващ ефекта на континенталност, по-горещо слънце и повече CO2 в атмосферата“, казва Александър Фарнсуърт, старши научен сътрудник в университета в Бристол и водещ автор на статията.

„Широко разпространените температури между 40 до 50 градуса по Целзий и дори по-големи дневни екстремни стойности, съчетани с високи нива на влажност, в крайна сметка, ще подпечатат съдбата ни.

Хората – заедно с много други видове, ще умрат поради неспособността си да отделят тази топлина чрез потта, охлаждайки телата си“, добавя Фарнсуърт. Повишената топлина, отбелязва ученият, ще създаде среда без източници на храна или вода за бозайниците.

Въпреки че има голяма несигурност, когато се правят прогнози толкова далеч в бъдещето, учените казват, че картината изглежда „много мрачна“ - само около 8% до 16% от сушата на суперконтинента ще е обитаема за бозайници.

Нивата на въглеродния диоксид може да са двойни, в сравнение с настоящите, въпреки че това изчисление е направено въз основа на предположението, че хората спират да изгарят изкопаеми горива днес, „в противен случай ще видим тези стойности много, много по-рано“, според Бенджамин Милс, професор по еволюция на земната система в университета в Лийдс и съавтор на доклада.

Тази мрачна перспектива не е извинение за самодоволство, когато става въпрос за справяне с днешната климатична криза, предупреждават учените. Причиненото от човека изменение на климата вече води до милиони смъртни случаи по света всяка година.

„Жизненоважно е да не изпускаме от поглед настоящата климатична криза, която е резултат от човешките действия“, казва съавторът Юнис Ло, научен сътрудник по изменението на климата и здравето в Университета на Бристол.

„Докато прогнозираме необитаема планета след 250 милиона години, днес вече преживяваме екстремни горещини, които са вредни за човешкото здраве. Ето защо е изключително важно да се достигнат нулеви въглеродни емисии възможно най-скоро“, добавя Ло.

Изменението на климата е на път да преобрази живота на Земята, като милиарди хора и други видове ще достигнат точка, в която вече няма да могат да се адаптират, освен ако глобалното затопляне не се забави драстично, според голям доклад, подкрепен от ООН и публикуван миналата година.

Учените предупреждават, че в продължение на десетилетия затоплянето трябва да остане под 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, като прозорецът за намаляване на зависимостта ни от изкопаемите горива и избягване на катастрофални промени, които биха преобразили живота, какъвто го познаваме, бързо се затваря.

Последното масово измиране на хора и бозайници се е случило преди около 66 милиона години, когато астероид се блъска в Земята и убива динозаврите и повечето същества на планетата.