Ethereum - водещата платформа за т. нар. "интелигентни договори" (smart contracts), надмина границата от 10 милиарда долара кумулативни приходи от създаването си през 2015 г. 

Този темп на растеж изпреварва много от големите технологични компании, включително Microsoft и Adobe, на които са необходими съответно 19 и 20 години, за да достигнат същите приходи.

Alphabet Inc. (компанията майка на Google) е постигнала това ниво за приблизително шест години, пише Investing.com.

Разнообразните източници на доходи на Еthereum допринасят за стимулирането на този растеж. Приходите се генерират от такси, събрани за транзакции и други дейности в платформата.

Те включват плащания за използване на приложения за децентрализирано финансиране, създаване и търговия с незаменими токени (NFT) и трансакции с криптовалутата етер, която е част от мрежата на компанията.

Приходите на Ethereum обаче отбелязват спад от 77% спрямо предходната година, на фона на несигурността на крипто пазара. Децентрализираната мрежа е генерирала приходи от 1.7 милиарда долара от началото на тази година, сочат данни на компанията за крипто анализи Token Terminal.

Но въпреки този спад, прогнозите предполагат обещаващо бъдеще за Ethereum. Неотдавнашна оценка на VanEck показва, че приходите от мрежата й могат да се повишат от настоящите $2.6 млрд. годишно до $51 млрд. през 2030 г., ако приложението на нейните услуги и продукти продължи да расте.

Успехът на Еthereum може да се отдаде на широкото му приемане в различни индустрии, като финанси, игри и изкуство, където позволява внедряването на по-сложни протоколи, за разлика от своя конкурент биткойн.

Според данните на Etherscan, Ethereum обработва близо 900 000 транзакции на ден. Средната такса за транзакция в момента е 0.74 щатски долара.

Цената на криптовалутата етер, която се използва широко в търговията с дигитални активи, се движи около 1590 долара за брой, като отчита спад от близо 50% от началото на тази година.