В края на ноември 2021 г. обемите на новия бизнес при жилищните кредити в лева у нас надхвърлиха 500 млн. лв. на месечна база за първи път в историята.

Границата от 600 млн. лв. пък беше премината през юни 2022 г. Сумите определено са доста по-високи от наблюдаваните до 2014 г., когато месечно от българските банки се теглиха кредити за под 100 млн. лв.  

Бумът продължава

В последните 2 г. само в шест от 24-те месеца изтеглените нови кредити са за по-малко от половин милиард лева. Нещо повече – за този период банките у нас са отпуснали 13.2 млрд. лв. нови жилищни кредити. Сумите за заемите в евро са за 454 млн. лв.

На какво се дължи това?

Въпреки ниските лихви по депозитите през последните години, банките успяха да натрупат сериозен депозитен ресурс. Той обаче не носи им доходи, ако не бъде отдаден под формата на кредити (за домакинствата или бизнеса).

Именно тук идва ролята на лихвите по кредитите у нас, които са на едни от най-ниските нива в Европа, както и близо три пъти под средните нива за САЩ, надхвърлящи 7%.

Евтини кредити = скъпи имоти

Бумът при кредитирането е една от основните причини (бел. ред. освен инфлацията в страната) за продължаващото поскъпване на имотите у нас.

Ръстът продължава както в големите градове, така и на национално ниво, като страната ни заема деветото място в доклад на Knight Frank.

Данни на консултантската компания показаха, че цените на имотите у нас са добавили 9.5% в последните 12 месеца, както и 1.6 на сто за второто тримесечие на годината. 

Още от статистиката

В последните три месеца банките са отпускали над 2 млрд. лв. нови жилищни кредити в лева, както и 53.6 млн. лв. по заеми в евро. През юни и август сумите възлизат на 736.7 и 678.9 млн. лв., които - заедно с 630.9 млн. лв., отпуснати през март, са върхови за кредитирането у нас.