Поскъпването на имотите у нас продължава и през второто тримесечие на 2023 г., сочат данни на Националния статистически институт. То обаче не обхваща всички големи градове с население от над 120 000 души.

За тримесечието

Най-силен ръст през периода април – юни се наблюдава при цените на имотите в трите най-големи града на страната. Недвижимостите в София добавят 4.9%, а в Пловдив и Варна - съответно 6.8 и 7.9 на сто.

Интересно е да отбележим, че поскъпването през второто тримесечие се дължи най-вече на новите имоти, които добавят 6.8% в столицата, 9.2 на сто в Пловдив и цели 21.1% във Варна.

Минимален ръст в цените се отчита и в Русе – 1.1%, докато в Бургас и Стара Загора имотите поевтиняват спрямо първото тримесечие на годината. Спадът е от 1.1 и 2.2 на сто, като той е по-голям при новопостроените жилища.

За годината

Само за година цените на новите имоти в Пловдив и Варна са се повишили с 23.3 и 25.2 процента, което е в основата на поскъпването на жилищата в двата града. Ръстът за всички жилища възлиза респективно на 17.6 и 20.3 на сто, показва справка на Darik Business Review. 

Имотите в Бургас добавят 12.7 на сто за последната година, докато поскъпването в София е от 8.8%. Малко по-малък ръст се наблюдава в Стара Загора (7.2%), а най-ниско е повишението в Русе (2.1%).

Какво се случва на национално ниво?

Спрямо година по-рано цените отчитат повишение от 10.7%. Поскъпването на новите имоти е от 9.5 на сто, а на съществуващите – от 11.4 на сто, сочат данни на НСИ.

Според националната статистика, ръстът в цените на имотите през последните три месеца е от 4.3 на сто, като по-голямо повишение има при новите имоти (6.8%), докато при съществуващите жилища то е 2.7 на сто.