Цените на петрола скочиха до най-високите си нива от повече от година в азиатската търговия по-рано днес, след като запасите в ключов център за съхранение на суровината паднаха до рекордно ниски стойности от юли 2022 г.

Запасите от суров петрол в Кушинг, Оклахома, падат до 22 млн. барела в четвъртата седмица от септември, доближавайки се до оперативния минимум, стана ясно от данни на Администрация за енергийна информация на САЩ (EIA).

Това представлява понижение с 943 000 барела, в сравнение с предходната седмица.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) докоснаха нивото от 95.03 долара за барел - най-високата цена от август 2022 г. За последно сортът се търгуваше на цена от 94.61 долара за барел. Брентът поскъпна с 1.05%, до 97.56 долара за барел, преди да отстъпи до 97.38 долара.

“В основата на движението на цените днес изглежда е Кушинг, където запасите достигнаха дъно от 22 млн. барела, което е най-ниското от юли 2022 г.,” казва пред CNBC Барт Мелек, управляващ директор на TD Securities.

Ако запасите продължат да падат под тези нива, изкарването на суров петрол на пазара ще бъде “трудно”, казва Мелек.

Той прогнозира, че цените на петрола ще продължат да бъдат “на високи нива” през останалото време от годината, като има рискове и за повишението им, ако петролният картел ОПЕК+ продължа да поддържа ограничено предлагане.

Световните петролни пазари са изправени пред “доста сериозен дефицит” в допълнение към вече значителния недостиг през настоящето тримесечие, казва Малек, визирайки ограниченията в добива от страна на ОПЕК и нейните съюзници.

През септември лидерът на ОПЕК+ Саудитска Арабия удължи до края на годината доброволното ограничение на добива в размер на 1 млн. барела на ден. Така дневният добив на кралството възлиза на близо 9 млн. барела.

Русия също обеща да удължи до края на декември периода за намаления си износ на петрол с 300 000 барела дневно.

Мелек също така подчерта, че производителността на рафинериите ще отчете спад в идните месеци, тъй като наближава сезонът на тяхната поддръжка.

“Смятаме, че цените може да се задържат близо до тези нива известно време. Не смятаме обаче, че това е прекалено постоянно. А може и да сме станали свидетели края на това поскъпване,” допълва експертът.

Не е в интерес на ОПЕК, ако цените се повишат много повече до трицифрени нива, тъй като организацията ще се притеснява относно унищожаването на търсенето в дългосрочен план, посочва Мелек.

“Смятаме, че в крайна сметка, с наближаването на годината, те ще дадат индикации, че може би са приключили с тези силни мерки за ограничаване на предлагането,” прогнозира той.

В последните дни на хоризонта се появиха редица прогнози за цена от 100 долара за барел. От Goldman Sachs наскоро повишиха 12-месечната си прогноза за цената на брента от 93 на 100 долара за барел вследствие на “малко по-рязкото намаляване на запасите”.

“Като цяло смятаме, че ОПЕК ще успява да поддържа цената на брента в диапазона 80 - 105 долара за барел през 2024 г.,” се посочва в доклада на Goldman Sachs, като анализаторите определят като причина силния ръст на търсенето в Азия.