Музеят на Ван Гог в Амстердам и Pokémon Company обявиха сътрудничество, което започва от днес (28 септември).

Компаниите споделиха видео тийзър в Instagram, в който популярните покемони Пикачу и Ийви тичат през поле със слънчогледи, след което нещо в небето да привлича вниманието им.

Джобните "чудовища" поглеждат нагоре и виждат как слънцето и облаците се трансформират в живописния стил на Винсент Ван Гог. След това слънчогледите оживяват и се превръщат в щастливите покемони от Sunflora.

След като анимацията приключва, се вижда изображение на Sunflor върху известната картина със слънчогледи на Ван Гог от 1888 г.

Колаборацията с покемоните е в чест на 50-годишнината на Музея на Ван Гог. Специалното събитие има за цел да запознае младите художници с творчеството на гения и да разкаже повече за начина, по който той е бил дълбоко повлиян от японското изкуство.

„Това сътрудничество ще позволи на следващото поколение да се запознае с изкуството и историята на живота на Винсент ван Гог по един много свеж начин“, коментира генералният директор на Музея на Ван Гог Емили Горденкер, цитирана от The Verge.

Понастоящем Pokémon Company има текущо партньорство с Природонаучния музей Гунма в Япония. Изложбата на фосилизирани покемони ще продължи до 3 декември. Това е седмият музей в Япония, приютил изложбата.

Компанията преди това си е партнирала с Tokyo Metropolitan Art Museum в създаването на карти за игра, вдъхновени от картината The Scream на Едвард Мунк.

Специалните карти включват различни герои, включително Пикачу, Мимикю, Псайдък, Роулет и Ийви, заемайки поза, като тази в картината на Мунк.

Някои потребители в социалните мрежи се шегуват с присъствието на покемоните в Музея на Ван Гог, като един от тях пита в публикацията под видеото дали ще отрежат ухото на Пикачу.