Гърция не привлича туристи от цял свят само със своите красиви плажове и острови.

Южната ни съседка е била сцена на възхода и падението на много велики цивилизации - от минойците от бронзовата епоха на Крит до Македонската империя на Александър Велики.

За щастие, много от реликвите, свързани с богатата история на Гърция, са запазени и възстановени в музеите в цялата страна. Те дават възможност на посетителите да открият културното й наследство от първа ръка.

Ето някои от най-интересните музеи, които можете да посетите в Гърция, съчетавайки лятната почивка с трупане на нови знания за гръцката история и култура. 

Музей на Акропола, Атина

Новият музей на Акропола в Атина несъмнено е един от най-важните в Гърция. Със своите колекции, обхващащи обширен отрязък от време - от микенския период от 1600-1100 г. преди Новата ера до християнската епоха, музеят предлага изчерпателен прозорец към древна Гърция.

Посетителите на Новия музей на Акропола имат шанса да разгледат няколко етажа с експонати, включително и поредица от древни статуи, разположени в специална стая от стъкло, която осигурява естествена светлина.

Някои от предметите, изложени в Музея на Акропола, са открити, когато са полагани основите на сградата.

Археологически музей на Олимпия, Пелопонес

Археологическият музей на Олимпия се намира на легендарното място, на което е сложен старт на Олимпийските игри. Много от артефактите, открити там, са изложени в музея.

Една от най-ценните му реликви не древна статуя на бога Хермес и детето Дионис, спасени от руините на Олимпия.

В Археологическия музей се съхраняват и великолепните декорирани панели от древния храм на Зевс в Олимпия.

Музей на цикладското изкуство, Атина

Цикладската култура процъфтява на островите в централно Егейско море между 3200-2000 г. преди Новата ера. Характеризиращи се с малки мраморни скулптури и статуетки, цикладските артефакти често са почитани заради тяхната изобретателност и артистични достойнства.

А Музеят на цикладското изкуство в Атина представя десетки от тези реликви.

Посетителите му ще открият изложби на фигурки, статуетки, керамика, оръжия и много други предмети, датиращи от времената на цикладската култура на Древна Гърция. Музеят на цикладското изкуство притежава една от най-големите колекции от цикладски реликви в света.

Археологически музей в Ираклион, Крит

Колекциите на Археологическия музей на Ираклион обхващат повече от 5000 години история и включват артефакти от епохата на неолита до Римската империя.

Археологическият музей в Ираклион е най-известен със своята колекция от времената на минойската цивилизация (3000-1100 г. преди Новата ера).

Той включва произведения на изкуството, безупречно запазена керамика и дори фрески, спасени от древния град Кносос в Крит.

Национален археологически музей, Атина

Националният археологически музей на Гърция се намира в Атина. Това е най-старият музей в града, датиращ от 1829 г., а също и най-големият музей в страната.

Първоначално е създаден като място за съхраняване на археологически артефакти от гръцката столица, но скоро се разраства, за да съхранява реликви от цяла Гърция.

Днес Националният археологически музей е дом 11 000 артефакта. Посетителите могат да видят експонати, обхващащи няколко хилядолетия от гръцката цивилизация - от праисторическия период до Римската империя и късната античност.

Археологически музей на Делфи

Светилището на Делфи е древно място на около 120 километра северно от Атина. То е служело като светилище на гръцкия бог Аполон и включва грандиозен храм, посветен на божеството.

Светилището е построено там, където, според легендата, се е появил духът на Аполон. Това е място на почит за древните гърци и може да се похвали с някои наистина ослепителни архитектурни и културни реликви.

Днес Археологическият музей в Делфи съхранява различни артефакти от светилището, рисувайки подробна картина на древното място и неговата богата история.

Може би най-известният експонат в Археологическия музей в Делфи е бронзовата статуя „Колесничарят от Делфи“, изработена от Питагор.

Музеят на кралските гробници в Еге, Вергина

Музеят на кралските гробници в Еге е обект на гръцкото наследство на около 75 километра западно от Солун. Там посетителите могат да изследват древните руини и да слязат в подземно гробище, превърнато в музей.

Гробниците съхраняват реликви, датиращи от хилядолетия, предимно от древната македонска цивилизация.

Сред най-ценните експонати в Музея на кралските гробници има изящни бижута, древни фрески и безупречно запазени миниатюрни статуи от слонова кост. В обекта е разположена и гробницата на Филип II Македонск - бащата на Александър Велики.

Археологически музей на Солун

Археологическият музей в Солун е един от най-големите в Гърция, който се гордее с артефакти от праисторията до късната античност.

Основната специалност на музея е историята на македонската цивилизация и неговата изчерпателна колекция от артефакти, извлечени от земите на древна Македония.

Сред най-почитаните предмети в Археологическия музей в Солун са златните корони от древна Македония, гръцки произведения на изкуството, скулптури и Дервенския кратер - богато украсена урна, използвана за церемониално смесване на вино и вода.