Icon Of The Seas е най-големият круизен кораб, строен някога. При първото си плаване през януари той ще стане временен дом на 9950 души.

Плавателният съд ще разполага с повече ресторанти, барове, театри, плувни басейни, детски площадки, пързалки, въртележки, фитнес зали, спа центрове и салони за сладолед, отколкото някои градове по света.

Той е безспорният шампион в тежка категория в света на круизните кораби, тежащ 250 800 тона - пет пъти повече от Титаник. Дълъг е 365 метра - повече от три футболни игрища. Изграждането му струва на Royal Caribbean над 2 милиарда долара.

Daily Mail разказва за този плаващ метрополис, който вече е на 90 процента завършен и преминал успешно морски изпитания.

Първото му плаване ще започне от Маями на 27 януари, отправяйки се за седем нощувки около Карибите. То ще включва и „перфектен ден на Coco Bay“ - частния остров на Royal Caribbean на Бахамите.

Ако все още не сте резервирали пътешествие, има малък шанс да успеете да го направите. Почти всички „каюти“ на средни цени от 5000 до 7300 долара на човек (без полетите) са запазени.

Корабостроителницата Meyer Turku на финландското балтийско крайбрежие, в която се строи корабът, е като оживен град, тъй като работата продължава на 24-часови смени. По всяко време на място има 3000-4000 души.

Самосвалите идват и си отиват, два огромни крана повдигат метални плочи, а временни сервизни асансьори придвижват работници нагоре и надолу по 20-те палуби на плавателния съд.

Някои смелчаци получават задачата да се спускат с въже по бордовете на кораба с четки за рисуване в ръка, сякаш се явяват на прослушване за участие в Cirque du Soleil.

Други подават глави през тавани или подове, докато въздухът се изпълва със звука на въртящи бормашини и тропащи чукове. Искри хвърчат от труда на заварчиците, а електротехниците поставят последните щрихи на 12 900 км окабеляване и тръбопроводи.

Има взводове от стълби, полкове от дървен материал и пластмасови корнизи, армии от палети с оборудване.

Няма значение какво мислите за лайнера и круизите (публикация в социалните медии нарича Icon Of The Seas „човешка лазаня“, например), напълно неоспоримото е, че това е постижение на инженерството като никое друго.

Как е построен този колос?

Как се управлява строителство в такъв мащаб? Как се набират толкова много квалифицирани работници от цял свят, всички говорещи различни езици?

Изглежда, че всички знаят какво правят. Отчасти, защото прототипи на „квартали“ – както са известни осемте основни зони на кораба, са построени в мащаб в Маями, преди да бъдат инсталирани на действителния кораб.

Повечето от каютите са модулни конструкции, създадени другаде във Финландия, след което монтирани на място.

Най-смелата операция е осъществена, когато Aquadome - най-големият свободностоящ купол в морето с близо 700 стъклени панела и тежащ 365 тона - е вдигнат от дока и поставен върху кораба, като теглото му е равномерно разпределено с помощта на компютри, свързани към всеки кабел.

Тази конкретна маневра отнема 24 часа, а куполът вече разполага със 17-метров водопад и места за 1300 души.

„Ние не си поставихме за цел да създадем най-големия кораб в света“, казва Джей Шнайдер, главен директор по продуктови иновации в Royal Caribbean.

Може би не, но круизните компании обичат суперлативите. А точно този плавателен съд е свързан с много от тях.

Кварталът Chill Island разполага с най-големия плувен басейн в морето, побиращ 40 000 галона вода. На разположение на семействата са деца е Surfside на кърмата, предлагащ Splashaway Bay, Baby Bay и най-големия мокър бар в морето.

Ето още няколко други суперлативи: The Hideaway разполага с най-големия окачен инфинити басейн на круизен кораб, а Thrill Island има най-големия аквапарк в открито море.

Последното обяснява съоръженията на палуби 16-17, които се виждат от огромно разстояние и създават впечатлението, че Icon Of The Seas е един голям тематичен парк.

Тези извиващи се тръби в зелено, лилаво, розово и кафяво се гордеят със собствени рекорди - най-високата пързалка в морето, както и първата открита пързалка за свободно падане в морето. По Crown's Edge Hangs пък можете да вървите на 44 метра над океана.

Не са много тематичните паркове с повече от 40 ресторанта и бара, а и никой не предлага толкова грандиозен вход, като Icon Of The Seas. Вървейки по Royal Promenade, вие се изправяте пред Перлата, описана от Royal Caribbean като „потапящо арт изживяване“.

Тя е направена от 3000 движещи се кинетични плочи, които променят цвета си в комбинация с футуристичен саундтрак.

Най-добрата семейна ваканция на планетата

„Това ще бъде най-добрата семейна ваканция на планетата“, казва Шнайдер. Особено ако резервирате настаняване в Royal Suite Class. Апартаментът се простира на три палуби, като на слизате можете да използвате вътрешната пързалка, която ви води на пода във всекидневната.

Наричан още The Ultimate Family Townhouse, в него могат да се настанят осем души, които ще разполагат със собствена тераса за слънчеви бани и различни балкони. Седем нощувки струват $85 000.

Според Royal Caribbean, помещенията за персонала са проектирани от членове на екипажа. The Crew Neighbourhood предлага клуб с бар, билярдни маси, масажни столове и „общи и частни стаи за партита“.

Круизните кораби не винаги имат репутацията на екологични, но 93 процента от прясната вода на Icon Of The Seas ще се произвежда чрез собствените му  системи за обезсоляване. Корабът ще използва втечнен природен газ като основен източник на гориво.

Този грандиозен проект започва да се оформя през 2016 г., но COVID-19 прави всичко възможно да го потопи. Шнайдер казва, че жизненият цикъл на кораба в сегашния му вид трябва да бъде около 30 години, след което може да бъде продаден на друга круизна компания и ребрандиран.

Имайте предвид, че Icon Of The Seas е едва първият плавателен съд от класа Icon на Royal Caribbean. Вторият все още е на производствената линия и вероятно ще бъде пуснат на вода до 2025 г.

Той може да се превърне в следващия най-голям круизен кораб в света, превозващ близо 10 000 души и носещ цяла нова флотилия от суперлативи.