Цената на златото продължава да се понижава в шеста поредна сесия. Спадът до близо седеммесечен минимум се дължи най-вече на скъпия долар и високите лихви в САЩ.

Спот цената на ценния метал падна вчера с 0.8%, до 1 835.40 долара за тройунция - най-ниското ниво от 10 март насам. Фючърсите на благородния метал загубиха 0.7 на сто, до 1 853 долара за унция.

„Смята се, че лихвите в САЩ ще останат високи за дълъг период от време, което се отразява негативно на цените на ценните метали. Златото може да се понижи и до под 1 800 долара за унция в краткосрочен план“, казва старшият анализатор на Kitco Metals Джим Уикоф.

Според него, тенденциите на валутните пазари обикновено са по-силни и дългосрочни. Поскъпването на щатския долар може да продължи още дълго време, което оказва негативен ефект върху златото. 

Доларът добави 0.4% към стойността си вчера, правейки златото по-малко атрактивно за инвеститорите.

Трейдърите смятат, че има 55% шанс Федералният резерв да остави лихвите непроменени на настоящите нива от 5.25-5.50%, според данни на FedWatch.

След поскъпването си до над 2 000 долара за унция в началото на май, златото намали стойността си с повече от 11%, или 230 долара. Спадът в голяма степен се дължи и на повишената доходност на щатските държавни ценни книжа.

Среброто загуби вчера 3.4%, понижавайки се до най-ниската си стойност от шест месеца насам от 21.40 долара за тройунция.